-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

Bajden: Putin je svjestan da ćemo reagirati ako se nastave cyber napadi

NAKON SASTANKA U ŽENEVI

Bajden: Putin je svjestan da ćemo reagirati ako se nastave cyber napadi

Zalaganje za demokratiju i ljudska prava „je u DNK Amerikanaca”, poručio je Bajden

U Ženevi je danas održan samit između američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nakon što je obraćanje medijima završio Putin,u kojem je, između ostalog, kazao da je u razgovorima vidio “tračak nade” za odnose između Moskve i Vašingtona, počela je press-konferencija Džoa Bajdena.

19.55 – Sva vanjska politika je logično produženje ličnih odnosa. To je način na koji ljudska priroda funkcionira. I shvatite, kad vodite zemlju koja se ne pridržava međunarodnih normi – a ipak vam je potrebno da se tim međunarodnim normama nekako upravlja, tako da možete sudjelovati u prednostima koje iz toga proizlaze – to će vas povrijediti – zaključio je Bajden u svom obraćanju.

19.48 – Smiješno je da Putinovo poređenje napada koji se desio 6. januara na Kapitol Hil sa protestima u Rusiji – rekao je Bajden.

U jednom trenutku Bajden je morao prekinuti pitanje novinara da skine sako jer mu je bilo vruće.

Razgovarali su i o zajedničkom radu u odnosima s Iranom i o povlačenju američkih trupa iz Afganistana. Bajden je izrazio neupitnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

19.40 Bajden je dao do znanja da SAD ima područja od zajedničkog interesa sa Rusijom.- Proveli smo mnogo vremena raspravljajući o cyber sigurnosti. Predsjednik Putin i ja smo se složili da ćemo zaposliti stručnjake koji će biti zaduženi za sprečavanje ovakvih napada – istakao je Bajden.

Dodao je kako smatra da Putin nije zainteresiran za novi “hladni rat” sa SAD. Također, dodao je da nije bilo nikakvih prijetnji upućenih u toku razgovora sa Putinom.

19.35 – Predsjednik Putin je svjestan činjenice da ću poduzeti određene akcije ako se u budućnosti budu miješali u naš izborni proces ili ako se nastave cyber napadi – upozorio je Bajden.

Kazao je da bi posljedice Navaljnijeve smrti bile poražavajuće. Dodao je da su razgovarali o američkim državljanima koji se trenutno nalaze u zatvorima u Rusiji.

19.32 Predsjednik SAD je istakao da će ta zemlja nastaviti podizati svijest i pričati o ljudskim pravima, te da su razgovori sa Putinom bili pozitivni.

– Zalaganje za demokratiju i ljudska prava „je u DNK Amerikanaca“ – istakao je Bajden.

19.27  Bajden je istakao da su detaljno razgovarali o sljedećim koracima koji će se poduzeti kada su u pitanju mjere kontrole naoružanja.

 – Kritična infrastruktura svake države treba biti zabranjena za bilo koji oblik napada. Uradio sam ono zbog čega sam došao. Rekao sam Putinu da moj program nije usmjeren protiv Rusije već je usmjeren ka američkom narodu – rekao je Bajden.

19.23 – Znam da postoji dosta uzbuđenja oko ovog samita, ali za to nema potrebe. Ne postoji zamjena za dijalog lice u lice, nas dvojica dijelimo jedinstvenu odgovornost vođenja dvije moćne države – započeo je svoje obraćanje predsjednik SAD Bajden.

Kako piše CNN, zvaničnici Bijele kuće kažu da nisu iznenađeni dvosmislenim nastupom Vladimira Putina na press konferenciji za novinare, napominjući da je njegov jezik i mišljenje nepromijenjeno u odnosu na pritiske zbog cyber kriminala, ljudskih prava i Ukrajine.

– Nećemo tolerirati pokušaje da naruše suverenitet SAD – izjavio je Bajden.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close