BiHPrivreda

Bajazit Jašarević: Toplovod Kakanj – Sarajevo može dobiti i podršku iz fondova EU!

PROJEKTI Direktor EPBiH, za “Avaz”

BAJAZIT JAŠAREVIĆ: Toplovod može dobiti i podršku iz fondova EU!

Odluka o gradnji jednog od krucijalnih razvojnih projekata, toplovoda od Termoelektrane Kakanj do Sarajeva, za koju konačno postoji saglasnost političkih faktora na svim nivoima, bit će donesena nakon što stručnjaci „Elektroprivrede BiH“ urade dodatne revizije studije. Potvrdio je ovo za naš list Bajazit Jašarević, generalni direktor EPBiH. On ističe da prve analize pokazuju da bi projekt bio isplativ.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je na prvom sastanku, nakon ulaska u vlast, zatražio od federalnog premijera Fadila Novalića i premijera KS Elmedina Konakovića da ga reaktiviraju i konačno realiziraju u interesu građana. Nekoliko sedmica nakon toga, pokazuje se, s razlogom.

Osjetljiva faza

– Nalazimo se u izuzetno osjetljivoj fazi. Očekujem da će u narednom mjesecu, dakle, sredinom aprila, biti dovršena dodatna provjera i da ćemo tada moći s većom sigurnošću kazati da će se toplovod graditi – pojasnio je Jašarević.

Nakon što ljudi od struke izvrše provjere uslijedit će prezentacija Vladi FBiH, koja će voditi projekt, Vladi Kantona Sarajevo te razrada modela finansiranja.

– Svima je u interesu da se što prije odrade studije i pripreme. U prednosti smo u tom smislu što bi ovaj toplovod povećao energetsku efikasnost TE Kakanj. S druge strane, to nam automatski daje šansu finansiranja projekta iz evropskih fondova. Vidjet ćemo imamo li šanse za eventualno neku ekološku bespovratnu finansijsku podršku iz fondova EU – kaže prvi čovjek EPBiH.

Sve ovo su, dodaje, dodatni argumenti i pozitivne okolnosti za izgradnju toplovoda.

– Važno pitanje je da će novi zamjenski blok u TE Kakanj povećanjem toplinskog konzuma u Sarajevu i gradovima od Kaknja od Sarajeva dobiti mogućnost da mu se u zimskom periodu, kada radi grijanje, poveća stepen korisnosti. I da se za tu jedinicu energije koja se koristi troši manje fosilnog goriva. Samim tim doprinosimo očuvanju okoline. Evropska unija podržava takve projekte – kaže naš sagovornik.

Lokalni vodovod

Što se tiče hidroelektrane Vranduk, kaže Jašarević, za sada sve ide po planu.

– EPBiH nema nikakve potrebe da ne ispuni svoja obećanja lokalnom stanovništvu. U okviru tolikog projekta ne vjerujem da ćemo zaobići neka obećanja, gradnju lokalnog vodovoda ili nešto slično, nema potreba za tim – kaže Jašarević.

Ispunjeni svi uvjeti za gradnju VE “Podveležje”

– Na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora EPBiH usvojen je koncept realizacije vjetroelektrane „Podveležje“ i trenutno je tehnička specifikacija na odobrenju u banci. U narednih nekoliko sedmica očekujemo ulazak u postupak nabavke vjetroagregata kojih će, prema stručnim analizama, biti ukupno 15. Počinjemo uskoro graditi pristupne puteve, platoe, jer su svi uvjeti ispunjeni za gradnju – riječi su Jašarevića.

Autor: E. TRAKO – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close