-TopSLIDEKultura

Bacanjem ruža u Plivu obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Jezeru

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce „Spomen njima, po(r)uka nama”, u opštini Jezero danas je obilježena 29. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan-Bajazidovoj džamiji odata je počast za 57 nevinih žrtava Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Prisutnim se obratio predstavnik Udruženja “3. juni” Jezero Mirsad Omerinović, zatim općinski načelnik Jajca Edin Hozan, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce te Amor Mašović, direktor Instituta za traženje nestalih u Bosni i Hercegovini.

“Današnoj centralnoj manifestaciji nije prisustvovala načelnica općine Jezero Snežana Ružičić koja je uputila pismo namjere u kojem se suosjeća sa svim porodicama civilnih žrtava rata”, saopšteno je povodom ovog događaja.

Pored većeg broja mještana i gostiju iz drugih gradova na obilježavanju 29. godišnjice stradanja Bošnjaka Jezera Nisvet Hrnjić, ministar u Vladi SBK, Amer Mrako, zastupnik u Skupštini SBK-a, predstavnici Asocijacije mladih stranke SDA iz Visokog, Kreševa, Donjeg i Gornjeg Vakufa te domaćini Asocijacija mladih SDA Jajce, predvođeni potpredsjednikom Asocijacije mladih SDA BiH, Mersudinom Hadžićem i izvršnim sekretarom Tarikom Halilbegović, Mufid ef. Huskić, glavni imam MIZ Mrkonjić Grad, kao i veliki broj drugih gostiju i imama.

Iako su upućeni pozivi većim nivoima vlasti, niko se nije odazvao ni ove godine kako ni prethodnih.

“Bošnjaci Jezera su zabravljeni i od Sarajeva, ali i Banja Luke. Jedina veza s Federacijom odvija se preko jajačkog Medžlisa i Općine Jajce”, saopšteno je.

U programu ove manifestacije učestvovali su polaznici mektepske nastave, a brojni mještani Jezera kao i svi prisutni predvođeni s lokalnim imamom Seminom ef.Česom posjetili su mezarja gdje su ukopani šehidi.

Pored bijele ruže ili cvijeta “Sjećanja” danas je upriličena i instalacija s fildžanima kafe. Naime, na bosanskom ćilimu i sofri nalivena je kafa za 39 žrtava koje su pronađene i dostojanstveno ukopane, dok ostalih 18 fildžana je prazno i to simbolizuju nepronađene stanovnike Jezera.

Tragaju za najmilijima

Tog kobnog 3.juna i 9.septembra 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 39 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekezu.
Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona.

“Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih”, navodi se u saopštenju.(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close