BiHIntervjuM plusPolitika

Autoput možemo izgraditi za pet godina

Državni ministar prometa za “Dnevni avaz”

ISMIR JUSKO: Autoput možemo izgraditi za pet godina

Razgovarao: Miralem AŠČIĆ
avaz.ba

Postojeći sistem finansiranja izgradnje Koridora 5C definitivno je takav da ne može omogućiti daljnji razvoj kompletne transportne infrastrukture u BiH. Ovom dinamikom izgradnje sigurno nećemo u narednih 10 do 15 godina imati završen autoput, kaže u intervjuu za „Dnevni avaz“ Ismir Jusko, državni ministar prometa i komunikacija.

 

Privatne kompanije

Jusko u otvorenom razgovoru za naš list tvrdi da rješenje problema i ubrzanje izgradnje autoputa leži u modelu javno-privatnog partnerstva, u kojem bi zajedničko djelovanje države s velikim privatnim firmama omogućilo njihovo brže investiranje i uveliko skratilo period izgradnje infrastrukture u cijeloj BiH.

– Zašto ne bismo dopustili da strani investitori investiraju svoj novac u BiH i da u narednih pet godina napravimo više autoputa nego što bismo napravili u narednih 15 godina – kaže nam Jusko.

Postoje li već potencijalni investitori kada je u pitanju ovaj model finansiranja?

– Već u septembru ću imati niz sastanaka na svim nivoima vlasti da bismo i mi ušli u ovu priču oko javno-privatnog partnerstva i da bi ovaj model bio način finansiranja daljnje infrastrukture. Imamo već ponude investitora iz Turske, Austrije, Kine, ali i drugih zemalja. Odgovorno tvrdim da bismo dobili gradilišta po cijeloj BiH. Pa jedna Turska je po ovom modelu za tri godine izgradila jedan od najvećih mostova na svijetu. Zašto mi bježimo od toga? Pojedine države u regionu napravile su više autoputa za godinu nego mi za 15 godina.

Nedavno je Vijeće ministara BiH konačno usvojilo Okvirnu strategiju saobraćaja u BiH. Zašto se dokument koji je ključan za infrastrukturne projekte godinama gurao pod tepih?

– Konačno sada imamo jedan strateški dokument koji je predvidio sve najvažnije projekte u narednih 15 godina. Usvajanje strategije je ključno jer u narednim godinama ne bismo mogli aplicirati ni za jedan euro kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Strategija je bitna i zbog toga što bismo neusvajanjem izgubili 130 miliona eura sredstava za ključne projekte.

Iz RS već danima stižu optužbe na Vaš račun da su iz strategije izbačeni projekti iz ovog entiteta?

– Radi se o neistinama. Na strategiji su radili svi, ne samo ovo ministarstvo. Strategija je produkt zajedničkog rada oba entiteta i Distrikta Brčko. Ministarstvo prometa ne može raditi ništa na svoju ruku niti to radi. Takve optužbe ne stoje i apsolutno je netačno da je bilo koji projekt kada je u pitanju RS izbačen.

Za koje projekte je namijenjeno ovih 130 miliona eura, koje će naša država nakon usvajanja strategije dobiti od Evropske komisije?

– Radi se o četiri projekta. Prvi projekt je Luka – Brčko, drugi Zenica – Sjever, treći se odnosi na dio autoputa Doboj – Banja Luka, a četvrti na Počitelj – Buna. No, već najesen imamo pravo aplicirati za nove projekte i to ćemo i uraditi. Delegirat ćemo sve one projekte iz strategije, naravno, uz prijedloge kolega iz RS.

Godine zastoja

Nakon šest godina čekanja konačno će u septembru početi i izgradnja mosta Svilaj na rijeci Savi, a riješene su i neke nedoumice u vezi s Pelješkim mostom. Šta će biti s izgradnjom mosta u Bosanskoj Gradišci?

– Svilaj je već završena priča. Svega je tu bilo, od tužbi, do raznih tendera koji su padali. Ali konačno kreće izgradnja 1. septembra. Što se tiče Pelješkog mosta, dobili smo sve dokumente. O tome će završnu riječ dati Vijeće ministara. Znam samo da je saglasnost na projekt data još 2006. godine. Učinit ću sve da ne izgubimo sredstva i za izgradnju mosta u Bosanskoj Gradišci. Moramo ih iskoristiti do kraja godine i na tome se već radi.

Šta je rješenje za RTV emitere?

Nedavno je u Parlamentu odbijen Prijedlog zakona o finansiranju javnih RTV emitera. Ima li rješenja kada je u pitanju ova oblast?

– Žao mi je što zakon nije prošao na Parlamentu BiH. Moje mišljenje je da se bilo na dobrom putu da se ovaj problem riješi jer su prijedlozi bili konkretni i konstruktivni. Uvjeren sam da će se ovo pitanje uskoro riješiti i da ćemo dobiti kvalitetan zakon koji će biti trajno rješenje. Davanje pojedinačnih sredstava samo je gašenje požara na kratke staze.

 

Autor: M.Aš. -avaz.ba

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close