Autoceste FBiH: U 2014. godini nova 102 kilometra autoputa

Ukupno 102 kilometra, odnosno 35 posto cjelokupnog Koridora Vc u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će završeni i pušteni u promet ove godine. Ovo su riječi direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića koji je najavio ovogodišnji investicioni ciklus od 567 miliona maraka.

Karić je istakao da je trenutno na Koridoru Vc osam aktivnih gradilišta i to dionice: Vlakovo – Tarčin, Zvirovići – Kravice, Svilaj – Odžak, Bilješevo – Drivuša i LOT 3 A dio Sarajevske zaobilaznice.

472 miliona KM investicija za jednu godinu

U prošloj godini JP Autoceste FBiH zabilježilo je 472 miliona investicija. Intenzivna izgradnja Koridora Vc značajno utječe na bruto društveni proizvod (BDP) u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala.

“Iznimno sam ponosan što smo obezbijedili posao za oko 5.000 radnika iz 90 domaćih kompanija i tako pokrenuli bosanskohercegovačku privredu”, izjavio je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare održanoj u sarajevskom Hotelu Europa direktor Karić. Takođe je istakao da je u posljednje tri godine investirano četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

U prošloj godini okončana su tri ugovora: Bijača – Kravice i međunarodni GP Bijača, Kakanj – Bilješevo i tunel 1. mart.

Ukupno ugovorena vrijednost radova svih dionica u izgradnju iznosi 1,2 milijarde KM. Prosječna cijena po kilometru je 20 miliona KM, s tim što su u ukupnu sumu ulazi i izgradnja dva granična prelaza, desetine lokalnih i regionalnih cesta te drugi infrastrukturni projekti poput izgradnje vodovodne mreže kod Ljubuškog.

Obezbjeđena finansijska sredstava za izgradnju Koridora Vc dogovorena 2008. godine iznosila su 255 miliona eura. Nova Uprava je u proteklom periodu obezbijedila novih 508 miliona eura, od čega 120 miliona vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH od čega će se u 2014. realizirati 222 miliona eura.

Od Zenice do vrata Hercegovine

Iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH finansiraju izgradnju dionice Butile – Vlakovo. Za godinu dana JP Autoceste FBiH je završilo postupak eksproprijacije i potpisalo Ugovor za izgradnju sa domaćim kompanijama. Završetak dionice predviđen je do sredine ove godine čime će se autocestom spojiti Tarčin sa Zenicom.

Novi investicioni ciklus – priprema izgradnje 80 kilometara autoceste

“Sve aktivnosti koje poduzmemo u 2014. usmjerene su ka što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta, to su investicije za budućnost a ne za kratkoročne rezultate”, istakao je Karić, najavivši novi investicioni ciklus, izgradnju novih 80 kilometara autoceste na dionicama Počitelj – Zvirovići, Drivuša – Donja Gračanica, Žepče – Doboj jug i Tarčin – Konjic. Također je naglasio da će najveći izazovi biti izgradnja autoceste povezivanjem bh. privrednih centara Mostar, Sarajevo, Tuzla, Bihać.

I u 2014. godini, JP Autoceste FBiH nastavlja društveno odgovorno djelovati kroz projekte stipendiranja najnadarenijih studenata, saradnju sa lokalnim zajednicama kroz izgradnju i sanaciju lokalnih i regionalnih cesta, izgradnju međunarodnog GP Svilaj itd.

Transparentnost poslovanja – Mjesečni obilasci gradilišta sa novinarima

Mjesečnim informiranjem uz obilaske gradilišta široj javnosti bit će na raspolaganju sve relevantne informacije o poslovanju ovog javnog preduzeća. “Koridor Vc pripada svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine i mi ostajemo vjerni misiji njegove gradnje u što je kraćem mogućem roku, slijedeći principe kvalitetnog, transparentnog i savremenog poslovanja”, poručio je Karić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close