Austrijski ekonomista Josef Poeschl: BiH treba zaobići mjere štednje koliko god je to moguće!

Mjere štednje koje provode mnoge evropske zemlje, među kojima je i BiH, guše ekonomski rast i vode ka uništavanju pojedinih kompanija, koje bi inače bile profitabilne, rekao je za današnji “Dnevni avaz” austrijski ekonomista Josef Poeschl

Smatra da javni sektor u BiH treba zaobići mjere štednje koliko god je to moguće, a da država mora provesti mjere koje stimuliraju ekonomski razvoj i dovesti do rasta prihoda.

Navodeći primjere na koji način bh. vlasti mogu poboljšati poslovno okruženje kaže da prije svega mogu stvoriti preduvjete domaćim firmama da neometano izvoze svoje proizvode.

“Bez obzira kako će stimulirati potražnju, problem u BiH je što će vjerovatno veliki dio nje otići na uvezenu robu, odnosno što će se time praktično pomoći uvoz. U vrijeme kada izvoz stagnira, to može predstavljati problem”, kazao je Poeschl.

Također, ističe da vlade mogu stimulirati potražnju kroz povećavanje potrošnje uprkos tome što prihodi stagniraju ili opadaju.

“Vlade to mogu učiniti tako što će uzeti prihode bogatijih građana i dati ih siromašnijim slojevima društva, koji će potrošiti sve ili većinu tih sredstava”, rekao je Poeschl.

Sve dok infrastruktura nedostaje, zaključio je, priliv stranog kapitala bit će slab i neće dolaziti do industrija s visokim potencijalom za izvoz, što je krucijalno za bh. ekonomiju.

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close