-TopSLIDEOstali sportoviSport

Atletika zabranila transrodnim osobama takmičenje u ženskoj konkurenciji

OD 31. MARTA

Međunarodni atletski savez (World Athletics) je objavio promjenu pravila prema kojoj transrodnim osobama više neće biti dopušteno natjecanje

Međunarodni atletski savez (World Athletics) je objavio promjenu pravila prema kojoj transrodnim osobama više neće biti dopušteno takmičenje u ženskoj konkurenciji ako su prošle muški pubertet. Odluka vrijedi od 31. marta.

Teške odluke

– Odluke su uvijek teške kad uključuju različite potrebe i prava između različitih grupa, ali zadržat ćemo stajalište da moramo očuvati poštene uvjete za sve iznad svega – rekao je u saopćenju Sebastijan Koe, predsjednik krovnog tijela svjetske atletike.

Postoji šansa za promjene

– Vodit ćemo se znanošću o fizičkim izvedbama i muškoj prednosti, koja će se neizbježno razviti u nadolazećim godinama. Kako budemo dobivali nove dokaze, razmotrit ćemo svoje stajalište, ali vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici najvažniji – rekao je Koe i dodao da to ne znači “ne zauvijek”.

Neke LGBTQ udruge već su objavile poruke u kojima je vidno razočarenje zbog ove odluke i pozivaju se na tekst iz časopisa Sports Medicine iz 2017., koje na temelju nekoliko studija tvrdi da transrodne osobe nemaju atletsku prednost nad ostalima i da su zabrane diskriminatorne.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close