-TopSLIDEBiHPolitika

Asocijacija Vijeća građana BiH (Video)

Ustavnopravna Demokratska Asocijacija Vijeća građana BiH će 14. februara 2017. godine, javnosti ponuditi rezoluciju koja će biti upućena Uredu visokog predstavnika (OHR), Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH i drugim međunarodnim organizacijama.

Aktivisti Ustavnopravne demokratske asocijacije Vijeća građana BiH, koja okuplja više organizacija civilnog društva, prije neki dan su razmatrali u Sarajevu prioritete daljnjeg djelovanja, s fokusom na neophodne ustavne promjene u BiH.

Koordinator Ustavnopravne demokratske asocijacije Vijeća građana BiH Senad Bajrić Feni je kazao da će se ovim dokumentom (rezolucijom) insistirati na ustavnopravnim promjenama u BiH, neophodnim za njeno nesmetano funkcioniranje kao sekularne i građanske države, uređene prema standardima naprednih evropskih zemalja.

U video izvještaju donosimo izjave aktivista: Bajrić Senad, Amir Halep, Goran Jerkić, Himzo Fazlić

U Sarajevu, subota 14 Februara formira se organizacioni odbor za održavanje mirni protesta i izboru predsjedništva novoformirane građanske asocijacije u BiH

 

Da se prisjetimo detalja iz otvorenog pisma

Ustavno – pravna Demokratska Asocijacija Vijeća građana BiH

Dostavlja se:

–  OHR  Direkciji za Evropske integracije

– USA  Američkoj Ambasadi u BiH

putem Svih elektronskih i pisanih medija u BiH

Ovo je otvoreno pismo, upućujemo ga stvarnim gospodarima situacije u BiH. Pismo upućujemo u ime napaćenih građana BiH sa zahtjevom da riješite probleme kojima je BiH društvo itekako bremenito.

Potpisivanjem Daytonskog sporazuma je zaustavljen oružani rat u BiH, ali je istovremeno kreirana Ustavno uređenje BiH kao izuzetno ne funkcionalana država u kojoj vlada korupcija, siromaštvo i beznađe. Takva situacija je ostala sve do danas, iako je od potpisivanja Daytonskog sporazuma prošlo mnogo vremena.

U današnjoj BiH su još uvijek na političkoj sceni snage koje su izazvale rat u BiH kojima nikada nije zabranjeno djelovanje, a u privredu BiH je malo investirano. Uslijed toga, BiH je danas zemlja u kojoj je jako izraženo djelovanje nacionalšovinističkih ( četničko, ustaških i islamističkih)  pokreta, prisutna je velika korupcija i siromaštvo što dovodi do toga da mladi ljudi masovno napuštaju BiH i vide svoju budućnost izvan BiH, a BiH objektivno predstavlja opasnost ne samo za regiju već za Evropu i svijet.

U ovom momentu je potrebno da Evropska Unija, USA i druge zemlje pomognu BiH u rješavanju nagomilanih problema. EU i USA imaju vlastiti interes i obavezu da urede BiH kako BiH ne bi bila izvor problema, prvenstveno kako ne bi bila leglo međunarodnog terorizma i kriminala. Osim navedenog EU i USA imaju moralnu obavezu spram BiH, jer upravo na teritoriji BiH se desio rat, a uz prisustvo međunarodne zajednice dogodile su se masovne egzikucije, zločini neviđeni razmjera, progon stanovništva sa svojih ognjišta i na kraju  genocid.

Ovo je posljednji rat na teritoriji Evrope koji nije efikasno zaustavljen. Ko je kriv zbog toga ?!

Mi sami ne možemo riješiti svoje probleme, a vi možete, morate i trebate jer ste preuzeli tu obavezu putem vašeg protektorata kroz OHR i drugih međunarodnih institucija nad BiH. Riješite nametnuti  problem šovinističko fašističkog Ustava u BiH, jer i sami ćete imati velike probleme u budućnosti, ako ne budu riješeni.

Želimo da odmah pokrenete i uspostavite  Ustavno pravno uređenje naše zemlje, građansko orjentiranu državu po uzoru na zemlje Vas  protektora nad BiH. U protivnom preuzmite odgovornost kroz nastavak slijeda događaja koji može nekontrolirano eskalirati.

12.01.2016

Ustavno – pravna Demokratska Asocijacija Vijeća građana BiH

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close