Općine BiHPolitika

ASDA Zenica: Osuda neprimjerenog odnosa vlasti prema radnicima Željezare

GRADSKI ODBOR ASDA Zenica

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

U borbi za svoja teško stečena prava radnici Željezare Zenica jučer su na djelu osjetili pravi odnos vlasti u rješavanju njihovih problema. Vladajuće strukture su naredile upotrebu sile protiv svoga naroda. Nepotrebno je zloupotrebljena policija radi zaštite političkih ciljeva vlasti.

Politička moć pretvorena je u silu nad obespravljenim radnicima među kojima su se nalazili i naši očevi, majke, braća, sestre, pa i naši saborci, što predstavlja dodatno poniženje i omalovažavanje njihove uloge u društvu.

Stranka demokratske aktivnosti – ASDA Zenica najoštrije osuđuje ovakav neprimjeren odnos vlasti jer nisu postojali opravdani razlozi za upotrebu sile i demonstraciju moći. Iako ne podržavamo višesatne blokade saobraćaja na najfrekventnijim putnim pravcima zbog posljedica koje trpe nedužni građani i preduzeća, smatramo da je to opravdana reakcija dugogodišnjeg ignorisanja rješavanja njihovih problema i arogantnog odnosa političkih čelnika i vlastodržaca. Konačno, svjedoci smo čestih višesatnih blokada i zasotja saobraćaja koji nastaju kao posljedica saobraćajnih nezgoda ili protesta nezadovoljnih građana u kojima nije primjenjivana sila radi deblokade puteva, pa samim tim upotreba sile protiv željezarskih radnika ima i specifičan diskriminirajući karakter.

Izražavamo opravdanu bojazan i sumnju da će i ova ‘politička predstava’ vlasti angažiranja Financijske policije donijeti očekivane rezultate i pomoći u rješavanju problema radnika Željezare Zenica. Dosadašnja iskustva iz njihovog djelovanja nisu se pokazala efikasnim u procesuiranju odgovrnih lica izuzev što su izazivala medijski senzacionalizam, te prebacivanje odgovornosti sa titulara na upravljačku strukturu preduzeća (Kraj).

 

 

Gradski odbor ASDA Zenica

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close