BiHPrivreda

Arapi preko fiktivnih firmi došli do 1.768 ZK izvadaka i 600 stambenih objekata

Pravni subjekti čiji su vlasnici ili osnivači državljani arapskih zemalja, Rusije i Ukrajine, te 16 turističkih naselja u vlasništvu pravnih subjekata čiji su osnivači strani državljani posjeduju 600 stambenih i poslovnih objekata, te 1.768 ZK izvadaka na ime firme, otkrila je Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Brojne nezakonitosti, uključujući sumnjive finansijske transakcije koje ukazuju na pranje novca otkrila je ova služba nakon okončanja akcije “Nekretnine”.

Čak 499 prijavljenih tvrtki pokazale su se fantomskim, a za više od 280 stranaca koje su inspektori uspjeli pronaći utvrđeno je kako su u BiH boravili protuzakonito zlorabeći bezvizni režim ulaska u državu pa će stoga svi oni biti protjerani.

Kako je pojašnjeno u priopćenju, provedena je provjera poslovanja tvrtki registriranih kao vlasništvo državljana Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine na osnovu sumnje kako su neke od njih samo fiktivne i služe za protuzakonito prometovanje nekretninama.

Inspektori Službe za strance provjerili su 691 registriranu tvrtku te 16 turističkih naselja, a utvrđeno je kako njih samo 192 posluju na prijavljenim adresama te kako u njima rade strani državljani s reguliranim boravkom u BiH.

Provjerama je utvrđeno kako su tvrtke koje su oni osnivali imali osnovni kapital uglavnom od po simboličnih 1.000 EUR, što je minimum propisan zakonom, a postali su vlasnici višestruko vrijednih nekretnina pa će biti provedene daljnje provjere provedenih finansijskih transakcija.

Najavljeno je kako će Služba za poslove sa strancima BiH i u idućem razdoblju kontinuirano provoditi provjere pravnih subjekata čiji su osnivači stranci.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close