PolitikaSvijet

Apsurdno: Saudijska Arabija će braniti prava žena u UN-u

Apsurdno / Nije šala: Saudijska Arabija će braniti prava žena u UN-u

 

Ženevska grupa za ljudska prava UN Watch osudila je odluku Ujedinjenih nacija da izabere Saudijsku Arabiju u Komitet o statusu žena, za mandat 2018-2022.

Inače, ova UN komisija, kako se navodi, treba biti “posvećena samo promociji ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena”.

Izabrati Saudijsku Arabiju da štiti ženska prava je kao da ste piromana postavili da bude šef vatrogasaca u gradu“, kazao je Hillel Neuer, izvršni direktor UN Watcha. “To je apsurdno – i za moralnu osudu. Ovo je crni dan i za prava žena i za ljudska prava.”

On je podsjetio kako je saudijska diskriminacija žena sistematska, i u zakonu i u praksi: “Svaka Saudijka mora imati muškarca koji donosi sve odluke koje se tiču nje, i kontrolira njen život od rođenja do smrti. Saudijska Arabija brani ženama da voze. Zašto je UN odabrao najvećeg promotora nejednakosti spolova na svijetu da sjedi u Komitetu za ravnopravnost spolova?”

Neuer je također dodao kako je, ovom odlukom, UN poslao poruku da ženska prava mogu biti prodata za “naftni novac” i politiku, te ostavio na cjedilu milione ženski žrtava koje traže zaštitu od UN-a.

Saudijska Arabija tako će postati jedna od 45 nacija koje imaju, kako navodi UN, “ključnu ulogu u promociji ženskih prava, u dokumentiranju  istine o životima žena diljem svijeta te
u oblikovanju svjetskih standarda u
osnaživanju žena”.

Tajno glasanje odlučilo je o ulasku Saudijske Arabije u ovaj komitet, a UN Watch podsjeća da je Saudijska Arabija nedavno izabrana i u Vijeće za ljudska prava UN-a, gdje ima pravo glasa, utjecaja i nadgleda brojne rezolucije i inicijative koje mijenjaju ženska prava na svijetu.

UN watch navodi kako je najmanje 15 članica UN-ovog Ekonomsko-socijalnog vijeća izabralo Saudijsku Arabiju u Komitet za zaštitu ljudskih prava. Ovo su, dodaje se, članice Ekonomsko-socijalnog vijeća UN-a: Andora, Argentina, Australija, Belgija, Brazil, Čile, Kolumbija, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Indija, Irska, Italija, Japan, Norveška, Južna Koreja, Južna Afrika, Španija, Švedska, Velika Britanija, SAD.

Radiosarajevo.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close