PolitikaSvijet

Antonio Guterres novi generalni sekretar UN-a

Portugalac Antonio Guterres novi je generalni sekretar UN-a, saopćio je poslije sjednice UN-a ruski ambasador pri UN-a Vitaliy Churkin. Zvanično glasanje predviđeno je za sutra prijepodne na sastanku u New Yorku.

Vijeće sigurnosti je danas šesti put glasalo o novom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. Guterres je na današnjem sastanku dobio podršku svih 15 članica Vijeća sigurnosti.

Guterres je sve vrijeme vodio i bio je isped Vuka Jeremića i Miroslava Lajčaka, a prvi put među kandidatima je i Bugarka Kristalina Georgijeva.

Stalne članice Vijeća sigurnosti danas su prvi put glasale koristići obojene listiće, koji predstavljaju indikator kojeg od kandidata žele da blokiraju u daljoj trci za mjesto generalnog sekretara UN-a.

An agreement has been reached. UN Security Council members to elect me as new UN Secretary General. I'm honored and happy.

Prvi put, među kandidatima je i potpredsjednica Evropske komisije Kristalina Georgijeva, koju je vlada u Sofiji podržala prošle sedmice i koja je preskočila prethodnih pet krugova glasanja.

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close