BiHPolitika

Anto Jeleč: Svi će odgovarati ako se utvrdi da su krivi!

Načelnik Zajedničkog štaba (ZŠ) Oružanih snaga (OS) BiH, generalpukovnik Anto Jeleč rekao je jučer za „Avaz“ da će svi oni za koje se utvrdi da su pogriješili kada je u pitanju procedura u vezi s učešćem OSBiH u obilježavanju dana RS za to i odgovarati, pa „bio to vojnik ili general“.

Jasna analiza

Jeleč, kojeg je Ministarstvo odbrane BiH zadužilo da uradi temeljitu analizu o dešavanjima u Banjoj Luci, kaže da „ne misli nikome sjeći glave“, ali da će analiza utvrditi ko je šta i kako radio, a posebno se to odnosi na starješine u OSBiH. Kaže da će analiza biti završena za deset dana.

– Smatramo da smo sve uradili sukladno procedurama i pravilnicima i da smo ispoštovali ono što je Predsjedništvo BiH tražilo. Ali vidjet ćemo šta će analiza, neko to naziva istragom, pokazati. Sve će se analizirati – kaže Jeleč.

Vojnici slušaju

Prema njegovim riječima, nema šanse da će vojnici snositi bilo kakve sankcije za ono što im je naredio vrhovni komandant, a to je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Ako se pokaže da je neko pogriješio, da je prekršio propise, onda će on i odgovarati. Tu prvenstveno mislim na starješine, jer vojnicu slušaju naredbe. Ponavljam, ako je bilo grešaka, krivac ima da i odgovora – ističe Jeleč.

Nije bilo velikih grešaka

– Nije bilo velikih grešaka u poimanju onoga šta ko treba da radi. Bilo je pritisaka da li da nešto radimo ili ne radimo. Radili smo po pravilima. Vojnik mora razmišljati o onome za što je obučen, a ne o tome da li je to politički ispravno ili ne. Mala su pleća vojnika da se bore s politikom – kaže Jeleč.

(Avaz)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close