-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

“Antisavjeti” dječjeg psihologa: “Stvari zbog kojih nas grize savjest zapravo su odlične za razvoj naše djece”

Ne brinite, stvari zbog kojih nas grize savjest zapravo su odlične za razvoj naše djece.

Dorsa Amir je naučnica sa Univerziteta Berkli, a proučava načine na koje se djeca razvijaju i uče u različitim kulturama širom svijeta. Takođe je i moderna mama koja, kao i svi ostali, osjeća ogroman pritisak kojem su izloženi savremeni roditelji. Zato je na svom Tviter profilu sastavila listu anti-savjeta za roditelje koji se previše brinu o tome da li čine dovoljno za svoju djecu.

Prenosimo njene savjete:

Ne mora sve da bude edukativno! Šta god da rade, djeca uvijek uče. Ne morate da ih učite slova ili zvucima životinja.

Ne osećjajte obavezu da ih stalno nečemu učite. Podučavanje djece putem direktnih instrukcija je najređi oblik učenja u ljudskoj istoriji. Djeca umiju da uče na druge načine – posmatranjem. I nevjerovatno su dobra u tome.

Ok je da im bude dosadno i niste dužni stalno da ih zabavljate i smišljate im nove aktivnosti. Treba da nauče da to rade sami.

Djeci je potrebno da iskuse konflikte, poput neslaganja i svađa sa vršnjacima. Trudite se da se ne miješate kako bi naučili da ih sami rješavaju.

Negativne emocije nisu za izbjegavanje. Djeca treba da ih upoznaju i nauče da ih obrađuju. Potpuno bezbrižno djetinjstvo bez emocionalnih izazova nije dobra priprema za život.

Ne morate biti djetetov kul i blesavi prijatelj. Slobodno budite samo dosani roditelj. Igranje sa djecom kao da ste drugari je krajnje neobično za ljudsku vrstu.

Vaš život i raspored ne moraju da se vrte oko djetetovih želja. Računaju su i želje ostalih članova porodice. Dijete će biti savršeno zadovoljno i kad učestvuje u aktivnostima odraslih.

Ne morate im kupovati na stotine igračaka. Djeca umiju da se igraju s bilo čim. Zapravo, omiljeni su im predmeti za odrasle.

Djeca obožavaju da oponašaju odrasle. Tako uče. Uključite ih u kućne poslove i uživaće.

Ljudska vrsta je posebna po svojoj nevjerovatnoj „plastičnosti“. Umijemo da se prilagodimo na milion različitih ekoloških, kulturnih i društvenih okolnosti. To znači da postoji milion različitih načina da se biva čovjekom i svi su jednako ispravni, pišu Detinjarije.

Detinjarije.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close