Angelina Jolie: Uspomena o Srebrenici ne smije da izblijedi

Povodom 20 godina od genocida u Srebrenici

Glumica, ambasadorica pri UN-u , velika humanitarka, a prije svega majka povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici u pismu se obratila i izrazila žaljenje zbog strašnih zločina počinjenih nad nedužnim stanovništvom.

U pismu se prisjetila svoje posjete Potočarima i susreta sa Majkama Srebrenice. Njeno pismo vam prenosimo u cjelosti.

Nikada neću zaboraviti moju posjetu tvornici u Potočarima, gdje je na hiljade bošnjačkih dječaka i muškaraca likvidirano u brutalnom činu genocida.

To hladno, prazno i opustošeno mjesto i ti zidovi na kojim su poredane individualne priče i uspomene ostavljaju strašan utisak strave, koji se ureže duboko u kosti svakog posjetitelja. Svako ko tamo dođe preispituje čovječnost i zapita se kako bilo ko može preživjeti gubitak porodice u tako zlim okolnostima.

U Majkama Srebrenice sam pronašla snažnu suprotnost tom zlu. U njihovoj bezgraničnoj dobroti, dostojanstvu i odmjerenosti sa kojom čuvaju uspomenu na svoju djecu. Njihova odlučnost da odbace osvetu i mržnju je snaga od koje sam zanijemila.

Bol onih koji su preživjeli rat u BiH nikada neće nestati. U biti ona postaje samo još gorom zbog onih koji negiraju historijske činjenice. Zbog toga je još važnije da pomognemo mi koji smo prijatelji Bosne i Hercegovine, da uspomena o Srebrenici nikada ne izblijedi. Moramo da stanemo uz Bosnu i Hercegovinu, kako danas, tako i još dugo u budućnosti, iz poštovanja prema poginulim, iz solidarnosti prema onim koji žale za poginulim, ali i zbog budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih novih generacija.

Autor: J. Be. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close