LifestyleShowbiz

Angelina Jolie u Londonu poslala snažnu poruku o Srebrenici

Fondacija “Remembering Srebrenica” koja u Velikoj Britaniji egzistira dugi niz godina priredila je večeras u Londonu noć posvećenu 22. godišnjici genocida.

Prisutnim uglednicima video porukom obratila se holivudska glumica Angelina Jolie, koja je poslala snažnu poruku za građane BiH, pogotovo za majke Srebrenice.

– Uvijek ćemo biti uz vas i nikada zaboraviti nećemo – kazala je između ostalog Jolie.

Govor prenosimo u cjelosti.

– Samo nekoliko zemalja imalo je takav utjecaj, ili su mi tako prirasle srcu, kao što je Bosna i Hercegovina.

Svako ko ju je posjetio zna da su Bosanci topli, otvorenog srca, tolerantni i duboko humani ljude, sa lijepim smislom za humor.

Oni su također jaki, izuzetno otporni ljudi, koji su izdržali genocida i etničkog čišćenja i ostali nepokorenog duha, dok je sve ostalo oko njih ostalo u ruševinama

Bosanci se ne žale. Oni su skromni ljudi. Oni ne traže poseban tretman ili pažnju za sebe. A, mi smo ponekad krivi što mislimo da su sukob i njegova zaostavština prošlost.

Međutim, Majke Srebrenice pripovjedaju drugačiju priču. Dvadeset i dvije godine kasnije, mnogi još uvijek čekaju da pokopaju svoje najmilije. Svake godine, mnoge žrtava čekaju da budu identifikovane. Danas, na godišnjicu genocida, postoje još uvijek svježi grobovi na mezarju u Potočarima.

Kad pomislim na Srebrenicu zamišljam zelene, šumovite brežuljke i široku dolinu. Moj um se okreće ka Sarajevu, kafićima i kamenim ulicama njegovog starog grada, sa katedralom, minaretima i sinagogom. I još uvijek je teško vjerovati da se genocid mogao dogoditi na evropskom tlu, nekoliko sati udaljenosti od mnogih evropskih prijestolnica, tokom našeg života.

Pouka za sve nas je da ukoliko se mržnja, netrpeljivost i agresija ne spriječe, nasilje u različitim oblicima će se ubrzo pojaviti. I nažalost, nijedna od tih stvari ne pripadaju prošlosti. One su duboko ukorijenjeni u ljudskoj prirodi. Oni su u suprotnosti od svega što nam je drago u demokratskim društvima. Moramo biti na oprezu stalno, kad god netolerancija ponovo buja u glavama. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama – kazala je Jolie.

Uvodnu riječ imao je dr. Vakar Azmi, osnivač i predsjednik fondacije Remembering Srebrenica, a prisutnima se obratila i premijerka Škotske Nicole Sturgeon.

Pored toga, članovi Fondacije su danas organizirali niz događaja kojim su podsjetili na stravične zločine nad Bošnjacima na području Srebrenice 1995. godine.

Prisutni su imali priliku da poslušaju i potresna svjedočenja Munire Subašić i Bakire Hasečić, a događaju je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

 

Autor: M. M.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close