Angela Merkel osmi put na čelu CDU

Njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana je danas, po osmi put, za lidera konzervativne vladajuće Hiršćansko-demokratske unije (CDU), osvojivši 96,7 odsto glasova.

Merkelova, zahvalila je kongresu partije na, kako je rekla, ogromnom povjerenju koje joj je ukazano.

Kada je posljednji put reizabrana na čelo CDU 2012, ona je osvojila 97,94 odsto glasova.

Kako su prije današnjeg glasanja pokazali rezultati anketa, Merkelova pored ove, ima najviše izgleda za pobjedu i na parlamentarnim izborima 2017. godine.

Njemačka kancelarka, koja je na čelu vlade od 2005, i dalje je najpopularnija politička ličnost u državi, a njena popularnost ima više aspekata, od kojih je prvi dugogodišnje odobravanje koje uživa među Njemcima.

Nedavna anketa, čije je rezultate objavio nemački kanal ARD, pokazuje da njenu politiku odobrava 67 odsto Njemaca, a rezultati istraživanja koje je u nedjelju objavio dnevnik “Bild” otkrivaju da 56 odsto ispitanika žele da se ona kandiduje i za četvrti mandat na čelu vlade na federalnim izborima 2017.

U Njemačkoj poslije 1945, samo je Helmut Kol imao četiri madata.

Drugi značajan faktor popularnosti Merkelove je to što ona danas nema sebi ravnog protivnika, a to dokazuje i činjenica da je danas jedina kandidatkinja za lidera CDU, čija je predsjednica već 14 godina.

Kad je riječ o parlamentarnim izborima 2017, čini se da nijedna politička ličnost danas nije kadra da ugrozi izglede Merkelove za još jednu pobedu.

Treći “ključ” popularnosti Merkeleve je činjenica da ona “drži kormilo” prve evropske ekonomije, a četvrti, njeno umjeće nametanja na međunarodnoj sceni.

Američki magazini “Forbs” je i ove godine Merkelovu okvalifikovao kao “najmoćniju ženu svijeta”, po deveti put za 11 godina.

Pored toga, Merkel je veoma prisutna na međunarodom nivou, naročito kad je riječ o ukrajinskoj krizi, gde je praktično postala jedina sagovornica ruskog predsjednika Vladimira Putina, što jača njen imidž među Njemcima, objašnjava politikolog Tilman Majer sa Univerziteta u Bonu.

Peti važan aspekt njene popularnosti je naklonost koju uživa u narodu. Fizičarka po obrazovanju, Angela Merkel je o sebi izgradila umirujuću sliku “majke nacije”, mirne i uravnotežene, u zemlji privrženoj stabilnosti.

Njena jednostavnost pljeni, često šeta po Tirolu u društvu svog diskretnog supruga ili se, pak, može vidjeti u kupovini u svom supermarketu sa povoljnim cijenama u centru Berlina, gde iz novčanika plaća na kasi kao i svaki drugi kupac.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close