BiHPrivreda

Andrej Plenković svečano otvorio jubilarni 20. sajam privrede u Mostaru

Brojne visoke zvanice iz svijeta biznisa i politike prisustvovale su u Paviljonu 1 otvaranju sajma koji već 20 godina uspješno spaja poslovne ljude iz regije i svijeta.

Plenković je na otvaranju rekao da uvijek rado dolazi u BiH i da mu je drago što će ovaj sajam biti dodatni korak ka povećanju trgovačke razmjene, osnaživanju ulaganja, ali i da je prerastao u bitan politički skup.

“BiH i Hrvatska su važni trgovački partneri. Hrvatska je u protekloj godini uložila milijardu eura u BiH, što je dovoljan signal koliko nam je BiH važna”, poručio je hrvatski premijer i kao jedan od vrijednih primjera istakao Aluminij Mostar, a kao jednu od važnih tema i saobraćajnu povezanost dviju zemalja i zajednički rad u toj oblasti.

30.000 m2 sajamskog prostora

Nakon svečanog otvorenja najznačajnije privredne manifestacije u regiji počeo je obilazak 30.000 m2 sajamskog prostora u kojima se i ove godine predstavljaju i umrežavaju kompanije, destinacije i posjetioci, koji su mjesto prezentacije i popularizacije robe i usluge.

Direktorica sajma Dalfina Bošnjak poželjela je dobrodošlicu svim gostima i istakla kako je tokom pet sajamskih dana planirano predstavljanje izlagača iz 30 država, a slijede i podsajamske manifestacije i mnoštvo korisnih poslovnih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova i drugih zbivanja.

Konkretan signal investitorima

Da je Mostar na dobrom putu da postane mjesto za regionalnu političku saradnju poručio je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

“U Mostaru se danas odvijaju velike stvari. Kao lokalna zajednica šaljemo konkretan signal investitorima i svima koji imaju dobre poslovne ideje da ih ovdje mogu realizirati”, poručio je Bešlić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je da su ovakve manifestacije generalno u krizi, a da ova u Mostaru napreduje i iz godine u godinu biva sve veća.

Privredni, ali i politički centar regije

Uz poruke podrške i zahvalnosti organizatorima kazao je kako je ogromno zadovoljstvo danas u Mostaru imati ključne ljude Crne Gore, Hrvatske i Srbije, ukazavši da se time stvaraju bolji uslovi za privrednike i napredak.

“Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju jer je danas na neki način centar cijele regije i zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom, ali i privrednom značaju”, rekao je Ivanić i pozdravio odluku Hrvatske da bude zemlja partner te napravio mali gaf proglasivši sajam otvorenim, što je prema protokolu bio posao hrvatskog premijera Plenkovića.

Mostarski sajam ugošćava više od 800 izlagača, a trajat će do 8. aprila.

 

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close