Andrea Bocelli prvi puta u Areni Zagreb

Proslavljeni talijanski tenor i istinska svjetska glazbena zvijezda Andrea Bocelli održat će svoj veliki solistički koncert pred zagrebačkom publikom 29. studenog u Areni Zagreb

‘Čovjek samo srcem dobro vidi’, citat iz ‘Malog princa’ francuskog književnika Antoinea de Saint-Exuperyja mogao bi biti istinski životni moto genijalnog Bocellija i njegove iznimne karijere koja je krenula iz Toskane i obišla cijeli svijet, te postojano traje već više od dva desetljeća.

Nakon što se u Zagrebu u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski po prvi puta predstavio još 1999. uz Orkestar opere iz Cagliaria i dirigenta Lorina Maazela, te potom 2005. također održao operni gala koncert u pulskoj Areni, Bocelli se napokon ponovno vraća pred hrvatsku publiku.

‘Kad bi Bog pjevao, zvučao bi gotovo kao Andrea Bocelli!’ rekla je jednom prigodom o Bocelliju Celine Dion, a poznata pjevačica nije jedina koja je javno veličala njegov upečatljiv i gotovo savršen glas, sa širokim pjevačkim rasponom. Ovaj karizmatični pjevač uz mnogobrojne obožavatelje zaista kontinuirano uživa veliku naklonost kolega glazbenika, ali i poštovanje glazbenih kritičara.


Andrea Bocelli rođen je u Toskani, iz koje su potekli poznati kompozitori Puccini i Mascagni, a odrastao je u malom mjestu pored Pize, uz punu podršku svoje obitelji u svojem životnom opredjeljenju za glazbu. Koliko god obožavao svirati klavir i flautu, s godinama je Andrea Bocelli otkrio da je za njega najsavršeniji instrument upravo njegov vlastiti glas. Dok je studirao pravo na univerzitetu u Pizi, nastupao je kao pijanist u lokalnim klubovima kako bi uspio paralelno steći glazbenu naobrazbu kod renomiranih profesora. U vrijeme uzleta pop glazbe, Andrea Bocelli je napravio zaokret u svojem glazbenom odabiru i upustio se u različite komercijalne i pop glazbene projekte, ali nikada nije zapostavio svoju strast prema klasičnoj glazbi i operi. Upravo je ta dualnost oblikovala njegov osebujan glazbeni stil i način interpretacije koji se temelji na opernom pjevanju, ali progovara puno široj publici.

Bocellijeva svjetska karijera započela je godine 1994. kada je pobijedio na festivalu u San Remu s pjesmom ‘Il Mare Calmo della Sera’. Nedugo nakon ovog uspjeha, pripala mu je prva velika uloga u Verdijevoj operi ‘Macbeth’, da bi tog Božića već pjevao ‘Adeste Fideles’ za Papu Ivana Pavla II i ispred nekoliko desetina tisuća vjernika na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.

Nakon ovakvog početka, Bocellijeva se karijera razvijala nezaustavljivom brzinom – primio je mnogobrojna svjetska glazbena priznanja i nagrade, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je paralelno držao prvo, drugo i treće mjesto američke nacionalne top ljestvice klasične glazbe, bio je nominiran za prestižnu nagradu Golden Globe Award, te također i za Oscara, a 2010. je dobio i svoju zvijezdu na hollywoodskom šetalištu slavnih ‘Walk of Fame’. Pjesma ‘Con Te Partiro’ koju je kasnije snimio u duetu sa Sarah Brightman pod nazivom ‘Time to Say Goodbye’ nije se skidala sa svjetskih top ljestvica mjesecima, te ostaje i dalje jedna od najpopularnijih pjesama svih vremena i hit na svim kontinentima.

Bocelli je tijekom karijere nastupao na najistaknutijim svjetskim pozornicama među koje se ubraja Carnegie Hall, Kolosej u Rimu, opere u Sydneyu i Berlinu, te Central Park u New Yorku, a svakako je jedan od njegovih najzapamćenijih nastupa i onaj u Sao Paulu u Brazilu, kada je pjevao ispred više od stotinu tisuća obožavatelja.

Iako su često dijelili pozornicu i nastupali zajedno, danas je Andrea Bocelli postao daleko popularniji od svojih starijih kolega poput José Carrerasa i Placida Dominga, a mnogi ga uspoređuju i s Carusom i Sinatrom, zbog njegovog utjecaja na suvremenu i popularnu glazbu.

‘Mislim da čovjek ne može sam donijeti odluku da postane pjevač. Tvoja publika i reakcije ljudi koji te slušaju odlučuju o tome’, tvrdi Andrea Bocelli, koji za sebe kaže da je zapravo ‘moderan, ali istodobno staromodan tenor’.

Bocellijev je 14. po redu studijski album ‘Passione’ objavljen početkom protekle godine dirnuo njegove fanove interpretacijama bezvremenskih i najljepših ljubavnih pjesama, uz posebne duete s Jennifer Lopez, Nelly Furtado i trubačem Chrisom Bottijem. Uslijedio je i aktualni live album ‘Love in Portofino’ koji je objavljen i kao DVD.

Andrea Bocelli se danas može pohvaliti s više od 80 milijuna prodanih nosača zvuka, a uz pjevanje, ovaj se karizmatični Talijan također dokazao i kao vrsni tekstopisac i glazbeni producent.

Neupitno je da nam 29. studenog u Arenu Zagreb stiže jedan od najomiljenijih svjetskih tenora, te da hrvatsku publiku, s predstojećim koncertom Andree Bocellija očekuje istinski glazbeni spektakl! Organizatori koncerta najavljuju da Bocellijeve obožavatelje uz njegove jedinstvene interpretacije popularnih opernih arija, velikih hitova i evergreena s aktualnih albuma ‘Passione’ i ‘Love in Portofino’ očekuje i vrhunska glazbena produkcija, te niz glazbenih iznenađenja!


2Cellos gosti Andrei Bocelliju

Lana Kos se pridružuje Andrei Bocelliju na pozornici u Zagrebu

Star produkcija d.o.o.

Lana Kos rođena je 1984. u Varaždinu. Glazbeno obrazovanje stjecala je u Varaždinu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je s učenjem nastavila kod uglednih vokalnih pedagoga kao što su Ljudmila Ivanova, Galina Višnjevska, Edita Gruberova i drugi.

Debitirala je u travnju 2002. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu kao Kraljica noći u Mozartovoj Die Zauberflöte. Glas posebne boje opsega tri oktave, te velika lakoća i suverenost pjevanja odmah su dali naslutiti da se u mladoj debitantici nazire velika umjetnica. Prepoznao je to  glasoviti Mstislav Rostropovič koji je Lanu odabrao za glavnu ulogu Nataše Rostove u novoj produkciji opere Rat i mir Sergeja Prokofjeva u Boljšoj teatru u Moskvi nakon čega su je ponude  počele obasipati, no Lana je odabrala majčinstvo te je s 21 godinom dobila sina i na neko se vrijeme udaljila od scene. Godine 2006. pozvana je kao najmlađi solist na četverogodišnji angažman u Bavarsku državnu operu (Bayerische Staatsoper) u Münchenu. Tamo je ostvarila mnogo uloga na nekoliko jezika i surađivala s dirigentima svjetskoga glasa kao što su: Kent Nagano, Marco Armiliato, Nicola Luisotti, Julian Kovachev, Fabio Luisi, Kiril Petrenko, Danielle Gatti i drugi.

Velika karijera Lane Kos počinje 2011. njezinim nastupom na festivalu u Areni u Veroni (Arena di Verona) kao Violetta Valéry pod dirigentskim vodstvom Carla Rizzija u režiji glasovitog argentinskoga redatelja, scenografa i kostimografa Huga de Ane, s kojim je već ranije, u Mariboru scenski izradila svoju prvu Violettu.

Ostvarila je neke od glavnih uloga u brojnim predstavama u Izraelu, Irskoj, Italiji, Njemačkoj i Grčkoj. U kolovozu 2012. je s ansamblom Arene u Veroni pjevala na koncertima u Nürnbergu i Münchenu te u Macerati na grandioznom  koncertu koji se održao u počast tridesete godišnjice smrti  Maria del Monaca.

U ožujku 2013. godine Lane Kos je počela s radom na Otellu Giuseppea Verdia, u tumačenju Desdemone u NCPA Opera Peking, pod dirigentskim vodstvom Lu Jia, a već za mjesec dana pjevala je premijeru opere La traviata Giuseppea Verdija u Tel Aviv Opera Israel u režiji Andreja Zagarsa pod ravnanjem Davida Sterna. Ovo  je Lanino drugo gostovanje u Tel Aviv Operi Israel. Ljetni mjeseci 2013. godine su po drugi put rezervirani za veliki festival Arena di Verona, u kojem Lana Kos tumači svoju omiljen heroinu Violettu Valéry u operi La Traviata Giuseppea Verdija, pod dirigentskim ravnanjem Andrea Batisttoni, u režiji Huga De Ane. Početkom jeseni 2013. Lana Kos pjevala je Violetu Valéry u  Guangzhou (Kina) pod ravnanjem maestra Daniela Orena u produkciji Royal Opera House Covent Garden.

Godine 2014. Lana je nastupila u Palermu kao Desdemona u novoj produkciji Verdijeve opere Otello, debitirala je u naslovnoj ulozi opere Luisa Miller Giuseppea Verdija u Opéra de Lausanne te očekivani nastupi u ulozi Bizetove Micaële u Sao Paolu u Brazilu, Giuliette u Gounodovoj operi Roméo et Giuliette na festivalu Arena di Verona koju će izvesti s tenorom Vittoriom Grigolom te  Desdemonu u NCPA u Pekingu.

Lanin program za 2015. godinu sadrži interpretacije Violette Valéry u nacionalnoj operi u Tokiu,  Verdijeve Desdemone u Sao Paolu, Rosine u Rossinijevoj opere Il barbiere di Sivigla na opernom festivalu u Avenchesu; Puccinijeve opere La boheme u Palermu te  uloga Donne Anne u Mozartovom Don Giovanni-u u Pekingu.

Godine 2016. Lanu Kos očekuje uloga Alice Ford u Verdijevom Falstaff-u u NCPA u Pekingu s velikim Ambrogiom Maestrijem u naslovnoj ulozi.


Ulaznice
za ovaj koncertni spektakl u prodaji će biti putem sustava Eventim te na svim prodajnim mjestima Tiska i Tisak Media centra od 24. travnja. Cijene ulaznica su 240, 290, 390, 490, 590, 650, 790, 850, 950, 1.100 kuna. Internet prodaja ulaznica: www.andreabocelli.com/tickets i www.eventim.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close