Analiza izbora: SDA do sada najviše utrošila na kampanju

Monitoring izborne kampanje pokazao je da je SDA u prvih šest dana kampanje imao više oglasa nego ostale stranke

Autor: BUKA / E.P.

Transparency International Bosne i Hercegovine izvršio je praćenje i analizu prve sedmice predizborne kampanje za odabranih 10 političkih stranaka, uzimajući u obzir oglašavanje u elektronskim i štampanim medijima.

Rezultati monitoringa pokazali su da je Stranka demokratske akcije (SDA) zakupila ubjedljivo najviše medijskog prostora u prvim danima kampanje, pa samim tim utrošila i najviše novca za oglašavanje. Zanimljiv je i podatak da je ova stranka u prvih sedam dana kampanje imala više oglasa nego sve ostale stranke uključene u istraživanje zajedno. Na isti način, kada se uporede oglasi koji promovišu kandidate, najviše objava zabilježeno je za kandidata SDA za člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića – 66 objava, odnosno 18% ukupnog broja objava.

Nakon SDA, drugi po oglašavanju je Savez za promjene (oko 59.000 KM), u koji nisu uključena zasebna oglašavanja stranaka koje su u ovoj koaliciji. Zanimljivo je da Narodna stranka Radom za boljitak i Demokratska fronta nisu imale oglasa na TV stanicama i u novinama pokrivenim monitoringom.

Samo na zakup prostora u elektronskim i štampanim medijima, bez procjene troškova pripreme kampanje koji će biti naknadno uvršteni u sedmičnim izvještajima, stranke su potrošile oko 267.000 KM.

Kada su u pitanju troškovi pripreme oglasa, iznosi su procjenjivani na osnovu procjena marketinških agencija, te je najveći trošak izrade oglasa imao je Savez za promjene – oko 135.000 KM, zatim SNSD-DNS oko 106.000, SDP 36.000, SDA oko 30.000, DNS pojedinačno oko 18.000, PDP oko 11.000. Za SBB i SDS pojedinačno nisu obračunati troškovi izrade, jer su emitovane zakupljene emisije, te snimci tribina, takođe kroz zakupljeni prostor.

Usljed nedostupnosti podataka nisu pokrivene radio stanice niti vanjsko oglašavanje, pa stoga ovi podaci predstavljaju samo mali dio ukupno utrošenog novca, posebno imajući u vidu sklonost stranaka ka oglašavanju na bilbordima, koji su daleko najpopularniji vid oglašavanja tokom kampanje.

Zanimljivo je osvrnuti se i na izbor medija za oglašavanje stranaka, gdje je Hayat TV imao ubjedljivo najviše objava reklama političkih stranaka i kandidata – ukupno 91 oglas komercijalne vrijednosti 43.145 KM, dok je najveća komercijalna vrijednost oglasa zabilježena na RTV BN (54.778,23 KM).

Ni malo iznenađujuće, SNSD se od televizijskih kuća oglašava samo na RTRS, dok se oglasi koalicije SNSD-DNS oglašavaju na RTRS i ATV. S druge strane Savez za promjene se dominantno oglašava na BNTV i ATV. Takođe, SNSD i SNSD-DNS se oglašavaju u Nezavisnim Novinama, Glasu Srpske, Blicu i Press RS, pri čemu se Savez za promjene, niti stranke koje čine ovu koaliciju ne oglašavaju uopšte u ovim medijima. Kod stranaka koje su dominantnije u FBiH, nisu primijetne razlike u izboru medija.

Imajući u vidu da se podaci odnose na sami početak kampanje, može se očekivati da će kako kampanja bude odmicala iznosi utrošenog novca za oglašavanje biti neuporedivo veći.

TI BiH koristi priliku da još jednom upozori političke stranke da vode transparentniju predizbornu kampanju, te da građanima daju uvid u količinu utrošenih sredstava, a što je još važnije izvore od kojih ta sredstva potiču, a TI BiH će svakako nastaviti s informisanjem javnosti o sredstvima utrošenim na kampanju i nivou odgovornosti stranaka u vođenju predizborne kampanje, a na samom kraju kampanje objaviti i informacije u vezi sa drugim segmentima kampanje, kao što su predizborni skupovi i bilbordi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close