Analiza BUKE: Šta je nama Rezolucija o samostalnosti RS?

“Rezolucija umjesto referenduma u Republici Srpskoj novi očajnički potez vlasti da pažnju sa teškog ekonomsko – socijalnog statusa” ocjenjuju naši sagovornici

Autor: Elvir Padalović

„Na Saboru SNSD-a koji će biti održan 25. aprila u Istočnom Sarajevu biće donesen novi statut stranke i rezolucije od kojih je jedna o slobodnoj i samostalnoj RS koja označava krajnji cilj naroda koji živi u Srpskoj i spremnost SNSD-a da predvodi narod na tom putu.“

Rekao je to za list “Glas Srpske” predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović prošle sedmice ističući da je to poruka protivnicima SNSD-a i Republike Srpske u RS, BiH i svijetu pritom izazvavši salve reakcija i optužbi da SNSD (po ko zna koji put) u politički život BiH unosi dodatne razdore pritom skupljajući jeftine političke poene kojim skreće pažnju sa teške ekonomske situacije.

Ovaj put, barem prema izjavi predsjednika Izvršnog odbora SNSD-a, povod za rezoluciju o samostalnosti Srpske dali su im sve žešći okršaji na relaciji SDS-SNSD na nivou BiH. I ovaj put, dakako, radi se o zaštiti vitalnih interesa  Republike Srpske i nemogućnosti da se u Sarajevu čuje istinski glas RS.

„Ne možemo da dozvolimo situaciju u kojoj smo sada da neke kandidate iz reda srpskog naroda na nivou BiH biraju drugi. To je nedopustivo. Zbog daljeg razvoja RS ne možemo dopustiti da se naša ovlašćenja prenose na drugi nivo” kazao je Radmanović dodavši kako će tom rezolucijom biti jasno iznesen njihov stav.

„Interesantne će biti i ostale rezolucije koje pripremamo na svim nivoima „ rekao je pomalo zagonetno Radmanović

Iako mnogo detalja u javnosti nije otkriveno, počev od same potrebe za takvom rezolucijom pa na kraju krajeva i suštinom – dakle šta ta rezolucija zapravo predstavlja, sama  inicijativa iznesena u javnost izazvala je dosta pažnje – kako međunarodnih organizacija tako i političkih partija iz FBiH. SDA je SNSD-u poručila da se ne igra sa teritorijalnim integritetom, nešto slično je poručio i SDP BiH, osudivši „narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”

OHR je naveo da „sve što krši Dejtonski sporazum je zabranjeno”.

Nakon ovih reakcija Radmanović je za list Press RS ustvrdio kako rezolucija zapravo “brani Dejtonski mirovni sporazum kojim su Republika Srpska i njen narod dobili slobodu i samostalnost a da su smiješne reakcije iz međunarodnih krugova, a koji uopšte nisu ni pročitali istu, a već donose sudove o njoj.

Sagovornici BUKE ocjenjuju kako je Rezolucija nastavak „političkog folklora” sa već dobro „poznatom koreografijom” a koji bi trebalo da skrene pažnju sa teške ekonomske situacije.
Ivana Marić, politička analitičarka smatra da je ovo već postala stalna predstava na SNSD repertoaru zabave za široke narodne mase. Kako kaže i ranije smo svjedočili najavama raznih referenduma o otcjepljenju RS, posebno kada je trebalo javnost zabaviti nečim da ne bi vidjeli ono što se zaista dešava. „Nijedan od tih referenduma dosad nije proveden“, dodaje.

„Slična situacija je i s najavom Rezolucije o samostalnosti Republike Srpske, koja se treba usvojiti na kongresu SNSD-a. Razloga za zamagljivanje vida građanima u RS je mnogo. Sigurno da nije jednostavno prikriti svakodnevne vijesti o dokazima koje Bosić prezentira javnosti kako bi dokazao svoju tvrdnju da je Milorad Dodik ukrao milione.“ kaže za BUKU Marićeva.

 

Ivana Marić- foto: 6yka.com

Ističe da iako bombastično najavljena  rezolucija o samostalnosti RS, ona se zapravo pretvorila u svoju suprotnost – jačanje BiH.

“U javnosti se ova drastična promjena smjera dovodi u vezu sa intervjuom srbijanskog premijera, Aleksandra Vučića, u kojem on poručuje da Srbi, Bošnjaci i Hrvati već vijekovima zajedno žive na ovim prostima i da i u budućnosti neće moći živjeti jedni bez drugih. Zanimljiva je koincidencija da Vučić ovo izjavi odmah nakon najave usvajanja rezolucije“ tvrdi naša sagovornica.

Ona dodaje da, s obzirom da je Nebojša Radmanović izjavio da se ovom rezolucijom ustvari brani Dejtonski ustav i da ona ne ugrožava BiH, ona izuzetno pozdravlja ovaj potez SNSD-a.

„Posve je sigurno da je ponovno aktueliziranje pitanja ovaj puta sa drugačijim nazivom – rezolucija umjesto referenduma u Republici Srpskoj novi očajnički potez vlasti da pažnju sa teškog ekonomsko – socijalnog statusa“, kaže za BUKU analitičar Almir Terzić.

 

Almir Terzić-foto: 6yka

On kaže da aktuelna vlast u RS  nemaju rješenja za te probleme te žele da skrenu i prirede gladnom narodu i nezaposlenim još jedan igrokaz navodne samostalnosti.

„Niti će biti nasilnog otcjepljenja bilo kojeg dijela države, niti će biti nasilne centralizacije, odnosno promjene državnog uređenja bez dogovora sva tri konstitutivna naroda, a trebalo bi i ostalih i mislim da bi građani bez obzira na vjeru, naciju i entitet sve priče koje dolaz od političara u tom obliku konačno trebali odbaciti. U tom kontekstu odgovor građana na ovakve priče političara trebali bi biti – mi želimo posao, vladavinu prava i zakona i borbu protiv korupcije.“ kaže za BUKU naš sagovornik.

Jasno je da je priča o rezolucijama posljednji adut vlasti u RS jer ne znaju i nisu sigurni koliko će još uspjeti održati socijalni mir u uslovima budžetskog deficita koji samo za ovu godinu iznosi više stotina miliona KM.

„Bez novih zaduženja prvenstveno kod MMF-a, ali i kod komercijalnih banaka pod najnepovoljnijim uslovima teško da će se stoga fiskalna godina okončati bez potresa, s obzirom da je sve što se moglo većinom rasprodalo, a i sve moguće rezerve kao što su bile one Elektroprijenosa BiH razgrabljene“ kaže on

„Širenje straha, panike među narodom jedini je odgovor koji znaju na takvo stanje, a sve kako bi eventualno spriječili one koji žele iskazati svoje nezadovoljstvo užasavajućim stanjem u kojem se nalaze sve kategorije stanovništva. Dakle, vlasti RS- a djeluju po onoj narodnoj : bolje spriječiti moguće proteste i nezadovoljstvo nego liječiti jer na koncu za to nisu ni sposobni“ tvrdi Terzić za naš portal.

Naši sagovornici se nadaju da građani RS neće nasjesti na nove priče, jer je jasno da će svaka ovakva ili slične rezolucije završiti kao sve dosadašnje najave navodnih referenduma. U svakom slučaju vlastima treba poslati jasnu poruku: Prihvatite se konačno posla. U interesima svih građana, jer gladan stomak ne poznaje entitetske, vjerske i nacionalne granice.

Karikatura: Nine Hadžić nastala 2011. godine – u ovom tekstu iskorištena kao ilustracija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close