PolitikaRegion

Analitičari: Pozitivna prekretnica u odnosima BIH i Srbije i jasna poruka Dodiku

Jučerašnji susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, politički analitičari iz Bosne i Hercegovine i Srbije ocijenili su izuzetno uspješnim i pozitivnim, ne samo za odnose dviju država, nego i stabilizaciju prilika u regionu.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja kaže da benefite od jučerašnje posjete imaju i Srbija i BiH, te kako je Vučić pokazao da Dodik nije jedina adresa za razgovor.

“Vučić je pokazao da Republika Srpska nije jedina adresa s kojom razgovara, posebno nakon sankcija SAD-a predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, iako nije rekao da neće razgovarati, ali je pokazao i da zvanična Banja Luka nije jedina za dijalog“, kaže Šolaja.

Dodaje da jeza BiH i za predsjedavajućeg Vijeće ministara BIH  Denisa Zvizdića također jako važno da su pokazali da se može sarađivati u regionu i mogu se ostvariti neki konkretni projekti.

Politička analičarka iz Sarajeva Ivana Marić smatra da je “odnos predstavnika vlada Srbije i Bosne i Hercegovine značajan i zbog toga što to nije bio samo ceremonijalni susret već se radilo o radnom sastanku na kojem su dogovoreni brojni projekti od značaja za obje zemlje”.

„Poznajući odgovornost određenog broja članova Vijeća ministara BiH ovi dogovori sigurno neće ostati samo na papiru već bismo uskoro mogli svjedočiti početku realizacije navedenih projekata“, istakla je Marić.

Neupitno je, dodala je, da je ovakav potez Vučića izrazito pozitivan, kako za Srbiju, tako i za BiH, posebno jer je pokazao da Milorad Dodik više ne uživa neupitnu podršku Srbije, što je do sada često bio slučaj.

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra da je sastanak  ohrabrujući i obavezujući.

“Vjerujem da je želja da se relaksira atmosfera Vučićevo konačno opredjeljenje i nadam se da će on za to dobiti podršku u sopstvenoj stranci, te da će smiriti predsjednika Tomislava Nikolića i neke ljude iz njegove blizine, koji su itekako učestvovali u stvaranju vrlo napete atmosfere, koja je dovela do minuta da je prekipjelo i građanima Srbije, jer ideje Dodika i Nikolića da se još jednom može ratovati, otcjepljivati i slično, nisu naišle na podršku. Prekipjelo je i Evropskoj uniji. Stoga na sastanak Zvizdića i Vučića treba gledati kao na preuzimanje obaveze ne samo prema građanima BiH i Srbije, nego i prema međunarodnim kontrolorima, prvenstveno NATO-u i EU“, kaže Janjić za Vijesti.ba.

On dodaje da kada su u pitanju sankcije Dodiku, Vučić neće poduzimati ništa dok ne prođu izbori u Srbiji, ali da nakon toga Dodik ne može da računa na zaštitu Srbije koja je, podjeća Janjić, isporučila i Miloševića te, prema njegovom mišljenju, Dodik ima još nekoliko mjeseci da uradi nešto sa svojom politikom.

(Agencije)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close