Amra Babić susrela se sa predsjednikom TOBB grupacije M. Rifat Hisarcıklıoğlu

Općinska načelnica Amra Babić sa svojim saradnicima jučer se u okviru poslovne posjete Turskoj u Ankari sastala sa predsjednikom TOBB grupacije M. Rifat Hisarcıklıoğlu.

Cilj posjete je bio upoznavanje domaćina sa potencijalima kojim raspolaže općina Visoko, kao i razgovor o mogućem pokretanju investicija u Visokom od strane turskih privrednika.

Grupacija TOBB predstavlja Savez privrednih komora u Turskoj i najviši je pravni subjekt u Turskoj koji zastupa privatni sektor. Ova grupacija ima 365 članova u obliku lokalnih komora, industrije, trgovine, pomorske trgovine i drugih privrednih grana.

U ugodnom razgovoru sa načelnicom Babić, predstavljajući TOBB kao i privredu Turske, predsjednik grupacije Rifat Hisarcıklıoğlu je izrazio zadovoljstvo posjetom iz Visokog te najavio saradnju u narednom periodu.

“Mi smo spremni dati punu podršku kako bi turski privrednici pokrenuli ulaganja i investicije u Bosni i Hercegovini”, istakao je Hisarcıklıoğlu.

Načelnica Babić je istakla punu spremnost administracije na čijem je čelu da obezbijedi povoljan poslovni ambijent turskim investitorima.

Kako smo već ranije pisali, jučer se Babić sastala i sa premijerom Republike Turske Recep Tayyip Erdoganom, sastanak je održan u Uredu premijera i trajao je sat vremena.

“Cilj naše posjete je da turskim biznismenima pokažemo da su vrata naše općine otvorena za ulaganja. Za nas Turska ima posebno mjesto. Turska i BiH imaju vrlo čvrste historijske u kulturne veze. Osjećamo ljubav turskog naroda prema nama. Ova ljubav i podrška nam daju hrabrost i nadu”, izjavila je načelnica Babić nakon sastanka.

Zanimljivo je da je turski premijer Erdogan tokom jučerašnjeg dana upriličio sastanak i sa palestnskim predsjednikom Mahmudom Abbasom koji je u dvodnevnu posjetu došao na poziv turskog predsjednika Abdullaha Gula.

Ovo je prva zvanična inostrana posjeta palestinskog predsjednika nakon što je Palestina stekla status zemlje nečlanice posmatrača u Ujedinjenim nacijama. Abbas će se danas sastati sa turskim predsjednikom Gulom, dok će načelnica Babić danas održati još dva sastanka sa turskim ministrima.

Načelnica Babić sa općinskom delegacijom u okviru posjete Ankari, ranije se sastala i sa zamjenikom turskog premijera Bekirom Bozdagom.

Babić je iskoristila ovu priliku da se zahvali na prijemu u Vladi Turske kao i za podršku turskog naroda Bosni i Hercegovini.

Jučerašnji datum (11.12. 2012.) definitivno ulazi u historiju općine Visoko, jer nije mala stvar da premijer Republike Turske upriliči doček načelnici Općine Visoko Amri Babić, s obzirom da samo visoke svjetske delegacije mogu posjetiti Ured turskog premijera. Turska je velesila, a samo jedan podatak je dovoljan da to potvrdi. U junu ove godine Republika Turska je donirala fondu MMF-a 5 milijardi dolara, a znamo da je rijetkost da neka država na svijetu nije dužna MMF-u, pa i Amerika koja je dužna kao sve zenlje zajedno.

Ova posjeta Turskoj je dobra prilika za uspostavu značajne saradnje sa turskim privrednicima, a već u narednoj 2013. godini bit će prilike da se mnoge stvari implementiraju. Kad zaživi privreda, građani Visokog će osjetiti prosperitet i jedan novi evropski ambijent cijele općine Visoko.

Ismar Imamović – vipromo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close