BiHPolitika

Amir Zukić za N1: U poduzetništvu stimulišemo prije svega mlade žene i invalide

Udruženje poslodavaca FBiH u Predstavničkom domu predložili su Zakon koji bi prema njihovom mišljenju, trebalo da rastereti privredu, ali i da stvori bolji poslovni ambijent. O ovoj temi, ali i drugim vezanim za poslovanje govorio je ministar razvoja, preduzetništva i obrta u Vladi FBiH Amir Zukić.

Koliko je provodivo ono što je Udruženje poslodavaca FBiH predložilo?

“Udruženje poslodavaca i oni koji su učestvovali u izradi ovog Prijedloga pružili su svoju viziju kako unaprijediti poslovni ambijent. Vlada FBiH, odnosno premijer Novalić i mi kao ministi dočekali smo ovo kao zdravu inicijativu. Ono što je vrlo interesantno bilo juče je da su se manje osjetile stranačke razlike”, kazao je ministar Zukić.

Ukoliko se stopa za doprinose smanji, automatski će doći do povećanja plata. Amir Zukić kazao je i koliko je to dobro ili loše za Federaciju BiH:

“Federacija bi trebala imati neutralan efekat. Ovo je način da se siva ekonomija značajno smanji. Očekujem da ukupni poreski prihodi čak budu povećani.”

Ministar razvoja, preduzetništva i obrta FBiH očekuje da nacrt ovog Zakona bude gotov za najviše dva mjeseca te bude upućen u federalni Parlament.

“Mi to radimo zajedno sa ekspertima domaćim i UNDP-om. Mislim da ćemo imati kvalitetan propis koji bi obezbijedio razvoj poslovnih zona i druge razvojne poslovne infrastrukture”, kazao je resorni ministar za N1.

Za poduzetništvo u FBiH ove godine je odvojeno 1 500 000KM, prošle godine više od 5 000 000KM. Da li je to dovoljno?

“To su cifre iz prednacrta budžeta. To su sredstva namijenjena općinama i gradovima i taj iznos je 4 500 000KM. Ono što je meni vrlo važno je da sredstva uložena u poslovne zone su od koristi svim članovima. Teško se može pogriješiti kada je u pitanju to subvencioniranje”, rekao je Zukić.

U Fedraciji postoji problem u otvaranju firmi, birokratija je glomazna, potrebno je mnogo papira za otvaranje firme. Šta se povodom toga radi?

“U okviru ovih reformskih zakona bila je intencija i da se desi to da svi koji žele da osnuju firmu za malu taksu u kratkom vremenskom periodu bude moguće. Ono jeste pojednostavljeno ali ne do kraja. Taj cilj će biti ostvaren. Ministarstvo se i na druge načine trudi da ohrabri one koji hoće da pokrenu biznis. Stimulišemo prije svega mlade žene i invalide da se upuste u poduzetničke poduhvate”, poručio je za N1 ministar Amir Zukić.

Istakao je da će od 18. aprila svi iz ove kategorije moći da se prijave za subvencije koje će pokriti troškove registracije firme i troškove za dva uposlenika.

N1 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close