Amir Zukić: U izvršnu vlast mogu samo kompetentni i sposobni kadrovi

SDA ima jasnu listu kriterija po kojima će biti imenovani kadrovi. Predsjedništvo SDA je baš sinoć usvojilo prijedlog dodatnih kriterija za predlaganje kandidata na pozicije u izvršnim tijelima. U SDA je taj izbor korektan, svi kandidati za izvršnu funkciju će morati predstaviti svoj program, i na sve predložene kandidate Predsjedništvo SDA mora dati saglasnost, kazao je Amir Zukić, generalni sekretar SDA u intervjuu za naš portal.

Novi: Kada će biti formirana vlast u FBiH, ko koči proces uspostave vlasti?

SDA nije ta koja koči formiranje vlasti i jasno je da smo mi uvijek nudili rješenja i dogovor. Svjesni smo da uspostava vlasti ide otežanim koracima, ali imamo i odgovornost da prilikom konstituisanja vlasti u svim kantonima i u Federaciji BiH poštujemo volju građana i u tom pravcu se i krećemo. Kočnica u formiranju vlasti je veoma kompliciran Izborni zakon, te izbor delegata u Domu naroda koji sam po sebi ima veoma  kompleksne procedure.

Javnosti je poznata činjenica da je imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika FBiH kočio dogovor u klubu zastupnika srpske nacionalnosti, a Ustav FBiH jasno određuje da predsjednik i potpredsjednik, kao nositelji izvršne vlasti imenuju mandatara za sastav nove entitetske vlade. Nakon što je početkom sedmice Predstavnički dom FBiH podržao zajedničku listu za izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, možemo nastaviti međustranačke razgovore oko formiranja Vlade FBiH.

Koncept je dogovoren i riječ je o završnim pregovorima. Nadam se da će brzo biti imenovan mandatar Vlade FBiH, zatim članovi Vlade, jer nemamo vremena za gubljenje i ovo je bilo previše za BiH.

Novi: Šta očekujete od Kongresa u SDA, da li će se konačno “izmiriti struje” unutar SDA i je li priča o ovim unutarstranačkim “strujama” predimenzionirana?

U narednom periodu pokrenut ćemo aktivnosti na pripremi Kongresa Stranke. U SDA vlada sloboda govora i demokratija, samim tim je normalno da u SDA ima i različitnih viđenja. SDA ima svoje organe koji nakon ozbiljne analize i rasprave finaliziraju konačne zaključke i donose odluke.

Priča ounutarstanačkim strujama je inicirana iz određenih krugova koji su željeli unijeti nemire u SDA. U SDA ne postoje dvije struje, zapravo je rahmetli Tihić govorio da je Izetbegović najbolji izbor i taj čin je potvrda jedistvene SDA.

Novi:  Da li je istina da je “pukla” federalna koalicija u HNK?

HNK ima specifičan režim i svaki potez koji se napravi u tom kantonu je pod lupom. Očigledno postoje određene nesuglasice u dogovoru, preuranjeni zahtjevi i u tom kantonu niko ne pokazuje oduševljenje, ali oni će sami morati pronaći rješenja sa kojima će svi biti koliko-toliko zadovoljni, zbog građana koji su ih birali. Ne mogu vam sa sigurnošću tvrditi da li u HNK možemo očekivati brzi dogovor, ali vjerujem našim predstavnicima koji su direktno uključeni u pregovore i siguran sam da su i sami svjesni odgovornosti koju imaju.

Novi: Hoće li vaša stranka ispuniti predizborna obećanja, jesu li ona bila realna ili je tu bilo i predizborne euforije?
Euforična nisu, već program koji se mora realizovati. Često mediji komentarišu trenutnu koaliciju, međutim niko ne ulazi u koaliciju zato što mu je to želja, već što mora. Narod je na izbore izašao i birao, mi moramo pregovarati sa strankom s kojom imamo parlamentarnu većinu. SDA će sigurno raditi na boljim rješenjima, realizovati i inicirati bolje promjene, i dosada su veliki reformski procesi pokrenuti od strane SDA.

Novi: Hoće li ovaj put ministri biti birani na osnovu kompetencija i sposobnosti?

Sigurno, SDA ima jasnu listu kriterija po kojima će biti imenovani kadrovi. Predsjedništvo SDA je baš sinoć usvojilo prijedlog dodatnih kriterija za predlaganje kandidata na pozicije u izvršnim tijelima. U SDA je taj izbor korektan, svi kandidati za izvršnu funkciju će morati predstaviti svoj program, i na sve predložene kandidate Predsjedništvo SDA mora dati saglasnost.

(novi.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close