PolitikaSvijet

Amerika koja ima blizu 800 vojnih baza u svijetu – proglasila Rusiju i Kinu prijetnjom za nacionalnu sigurnost u Africi

ZA NE POVJEROVATI: Amerika koja ima blizu 800 vojnih baza u svijetu – proglasila Rusiju i Kinu prijetnjom za nacionalnu sigurnost u Africi

Kina i Rusija u Africi koče mogućnosti za američke investicije, ometaju tajne američke vojne operacije i predstavljaju značajnu prijetnju američkim nacionalnim interesima na području sigurnosti

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je glavni smjer politike zemlje o afričkom kontinentu, izjavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton

„Predsjednik je jučer odobrio strategiju, a ona stupa na snagu odmah“, rekao je Bolton u fondaciji The Heritage Foundation u Washingtonu, gde je predstavio novu strategiju Sjedinjenih Američkih Država za Afriku.

Savjetnik američkog predsjednika je istaknuo da će jedan od ključnih elemenata strategije biti prelazak na ciljanu “pomoć” afričkim zemljama i poboljšanju efikasnosti takve pomoći u slučaju odbijanja neefikasnih izdataka.

Bolton je dodao da Trump planira revidirati politiku prema afričkim zemljama, proglašavajući Rusiju i Kinu prijetnjom za američke interese na ovom kontinentu, prenose mediji.

„Veliki konkurenti, točnije Kina i Rusija, brzo šire svoj financijski i politički utjecaj Afrikom. One su namjerno i agresivno usmjerile svoje investicije na regiju kako bi stekle konkurentsku prednost nad Sjedinjenim Američkim Državama“, objasnio je Bolton.

„Predatorska praksa koju sprovode Kina i Rusija usporava ekonomski rast u Africi, ugrožava financijsku nezavisnost afričkih zemalja, koči mogućnosti za američke investicije, ometaju američke vojne operacije i predstavljaju značajnu prijetnju američkim nacionalnim interesima na području sigurnosti“, naglasio je Bolton, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, u periodu 2016-2017. direktne investicije Kine iznosile su 6,4 milijardi dolara.

„Kina koristi mito, sporazume OPEK-a i strateško korištenje dugova kako bi afričke zemlje držala kao taoce prema željama i potrebama Pekinga“ – rekao je Bolton.

„Širom kontinenta Rusija koristi svoje političke i ekonomske veze bez dužnog poštovanja prema vladavini prava i transparentnom upravljanju. Ona nastavlja prodavati oružje i energente u zamjenu za glasove (afričkih zemalja) u UN, koji drže na vlasti ‘moćnike’, podriva mir i sigurnost i radi u suprotnosti sa istinskim interesima naroda Afrike“, istaknuo je Bolton.

On je dodao da, sve u svemu, takvi potezi Rusije i Kine predstavljaju „suštinsku prijetnju američkim nacionalnim interesima“.

On je istovremeno primjetio da, za razliku od Rusije i Kine, jedina stvar koju Sjedinjene Američke Države traže od svojih partnera u Africi je „reciprocitet, ali ne potčinjavanje“.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države više neće tolerirati ovaj dugotrajni obrazac pomoći bez efekta, pomoći bez odgovornosti i olakšavanje bez reformi“. „Umjesto toga, krećemo novim putem koji će nam, nadamo se, konačno dati rezultate“, rekao je Bolton.

Politika SAD u Africi se pokazala neefikasnom, ali sada Wasington neće bespovratno trošiti milijarde dolara, rekao je Bolton.

„Nažalost, milijarde dolara američkih poreznih obveznika nisu dovele do očekivanog efekta. One nisu zaustavile terorizam, radikalizam i nasilje.

Nisu spriječile da druge zemlje, poput Kine i Rusije, dobiju prednost na račun afričkih država i povećaju svoj utjecaj i moć“, ocjenio je on.

Bolton je u svom govoru također upozorio UN da bi Trumpova administracija mogla prestati podržavati mirovne snage u Africi, koje koliko vidimo, su radile na svemu samo ne na miru.

Neupoznat čitatelj, kada bi pročitao Boltonov govor, mislio bi da se prije radi o Americi, a ne o Kini i Rusiji. Pentagon posjeduje ili iznajmljuje više od 700 baza u 130 zemalja.

Većina Amerikanaca nije svjesna, ili ne želi priznati, da SAD dominira svijetom pomoću vojne sile. Zahvaljujući državnim tajnama, američki građani često su nesvjesni činjenice da je njihova vojska ‘zauzela’ planet.

(sputniknews.com)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close