Američko-izraelski konzorcij unapređuje plasteničku proizvodnju u BiH

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, savjetnik ministra Anto Petrić i pomoćnik ministra za poljoprivredu Nijaz Brković, razgovarali su početkom sedmice sa izvršnim direktorom američko-izraelske kompanije UNI FOOD ORGIL, Milošem Marković i predstavnicima ovog konzorcija za Jugoistočnu Europu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Naime, konzorcij UNI FOOG ORGIL je ponudio suradnju u području primarne poljoprivredne proizvodnje i preradi poljoprivrednih proizvoda, kao i na polju usavršavanja i školovanja stručnih kadrova u Bosni i Hercegovini, koji će moći da prihvate nove tehnologije za razvoj moderne poljoprivrede. Ovaj konzorcij je odlučio da u narednom periodu izvrši prenos tehnologije na države CEFTA-e, s tim da se osigura plasman poljoprivrednih proizvoda, poluproizvoda i gotovih proizvoda na tržište tih država, kao i na američko, izraelsko i rusko tržište.

Ovo se odnosi isključivo na organsku proizvodnju odnosno na sigurnu hranu, koja je već prisutna na određenim tržištima u svijetu.

Ovom prilikom savjetnik ministra Anto Petrić je izjavio: ‘Danas smo imali veoma uspješan razgovor sa predstavnicima američko-izraelskog konzorcija UNI FOOD ORGIL, u kojem je bilo riječi prvenstveno o proizvodnji voća i povrća u plastenicima. Dogovorili smo se da konzorcij preduzme dalje neophodne korake kako bi se maksimalno unaprijedila plastenička proizvodnja u FBiH. Federalno ministarstvo je pokazalo interes za sudjelovanje u projektima EU, za koje bi pripremu, planiranje i organiziranje vršila ova kompanija, kao jedna od vodećih u proizvodnji hrane. Oni su danas predstavili svoje mogućnosti i usluge koje konzorcija nudi našim poljoprivrednim proizvođačima koji nemaju mogućnosti ulaganja, a to je prije svega izraelska tehnologija plasteničke proizvodnje kada su u pitanju sistemi za navodnjavanje i zaštita bilja. Zajednički projekti bi se financirali iz sredstava koje bi oni osigurali.’

Između ostalog, navode iz ministarstva, dogovoreno je da UNI FOOD ORGIL preuzme na sebe obvezu pregovora sa Svjetskom bankom za kredite projekata koje prihvate poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close