-TopSLIDEPolitikaSvijet

Američke korporacije svake godine ukradu 180 milijardi dolara od ostatka svijeta

Utaja poreza pomaže američkim korporacijama da svake godine ukradu 180 milijardi dolara od ostatka svijeta

Nova studija svjetskih ekonomista i stručnjaka pokazala je da izbjegavanje i utaja poreza svake godine iznosi na stotine milijardi dolara neplaćenih poreza, a novac završava u džepovima najbogatijih ljudi na svijetu

Rad poznatih ekonomista pod nazivom ‘The Exorbitant Tax Privilege’, ko-autora Thomas Wright i sveučilišta University of California i ekonomiste Gabriel Zucmana sa sveučilišta u Berkeley, jedan je od najboljih svjetskih radova o poreznim oazama.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo 50 posto dobiti američkih multinacionalnih tvrtki trenutno generirano u poreznim utočištima, dok je 1970. godine broj bio manji od 10 posto.

Korporacije učinkovito plaćaju porezne stope od 27 posto na dobit generiranu u ne-poreznim utočištima, i sedam posto u poreznim utočištima.

Prema riječima Jamesa Henryja, istraživačkog ekonomiste i višeg savjetnika u Tax Justice Network-u, američki bogati kleptokrati, porezni štetnici, a osobito multinacionalne tvrtke masovno prebacuju novac u porezne oaze.

Rekao je da su američke multinacionalne tvrtke do 2017. godine “nagomilale oko 2,6 bilijuna dolara u poreznim utočištima da ne bi platili 35 posto poreza na dobit SAD-u”.

Od ranih 1990-tih, stopa koju su plaćale američke ne-naftne multinacionalne tvrtke na inozemnu dobit pala je sa 35 na 20 posto. Slično tome, porezna stopa koju su američke naftne kompanije platile stranim vladama pala je od prosjeka sa 70 posto prije Zaljevskog rata 1991. na 45 posto.

To prema Zucmanu i Wrightu može odražavati “povratak vojne zaštite koju su Sjedinjene Države dodijelile državama koje proizvode naftu”.

Američki nagomilani inozemni dug veći je od bilo koje druge zemlje, na oko 8 bilijuna dolara ili više od 40 posto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Tih 8 bilijuna dolara je razlika između 35 bilijuna dolara inozemnih ulaganja u američkoj imovini i 27 bilijuna dolara američkih ulaganja u inozemnu imovinu.

Porezne oaze dobivaju oko 180 milijardi dolara godišnje, ili gotovo jedan posto američkog BDP-a, zaključilo je istraživanje.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close