Američka privatna vojska u Ukrajini?

Savezna vlada u Berlinu navodno je krajem aprila obaveštena da u sukobu u Ukrajini za račun Kijeva učestvuju i borci jedne američke privatne vojske. Navodi bi mogli da pokopaju vjerodostojnost zapadne politike.

(DW.DE)

Teško naoružani, u maskirnim uniformama bez oznaka. Gerilci. Tako obično u njemačkim medijima počinju opisi vojnika koje je Moskva navodno poslala da pomognu proruskim snagama na istoku Ukrajine. Međutim, sada nije riječ o Rusima. Riječ je o američkoj privatnoj vojsci koja se u Ukrajini bori za račun vlastodržaca u Kijevu. Naime, dobro obaviješteni bulevarski list Bild u nedjelju je javio da se uz ukrajinske vojnike i policajce bori i 400 boraca privatne vojske Akademi. List se poziva na informacije njemačke tajne službe BND, koja je navodno krajem aprila informisala vladu u Berlinu o prisustvu privatne vojske u Ukrajini. Akademi i Bijela kuća demantuju navode.

Šta je to Akademi?

Akademi je – po stilu, a i pravno – nasljednica zloglasne trupe Blekvoter. Ova tajanstvena privatna vojska imala je ugovor sa Stejt dipartmentom do 2009. godine i bila je angažovana u Iraku. Blekvoter je optuživan da u svoje redove prima ljude kratkog fitilja koji ne prolaze odgovarajuće psihičke testove. Na naslovne strane dospjeva u septembru 2007. kada su petorica boraca Blekvotera iz obezbjeđenja američkog diplomatskog konvoja ubili najmanje 14 iračkih civila usred Bagdada. Amerikanci do danas odbacuju optužbe i govore o samoodbrani. Ubistva sa Trga Nisur u Bagdadu izazvala su ogorčenje u Iraku i bacila ljagu na ime Blekvoter. Zato se to ime dva puta i mijenja – sada se kompanija pod novim vlasništvom zove Akademi.

Oko 400 pripadnika američke privatne vojske Akademi se navodno bori u Ukrajini

Da se pravno radi o istoj firmi dokazuje i poravnanje iz 2012. godine. Tada je, naime, Akademi pristao da plati skoro 50 miliona dolara kako bi izbjegao sudski proces o krijumčarenju oružja još iz vremena Blekvotera. Optužbe su bile brojne – ilegalna proizvodnja i isporuka kratkih cijevi, automatskih pušaka pa čak i blindiranih helikoptera i oklopnih transportera. Takođe, firma se teretila da je u Iraku neovlašćeno obučavala strance kao i da je kršila tamošnje propise o oružju. Srećom po Blekvoter, u Americi se sve te optužbe zaboravljaju kada firma uplati novac državi. Uostalom, Blekvoter je najviše novca i zaradio radeći za državu, uglavnom obezbjeđenje diplomata.

Bilo je doduše i drugih poslodavaca. Nedjeljnik Nejšn je 2007. pisao da usluge obezbjeđenja na teritoriji SAD koštaju preko 33.000 dolara nedjeljno, za te pare dobijate četvoročlani tim Blekvotera. Poslove bezbjednosti – a tu spadaju obezbjeđenje, obavještavanje, obuke i savjeti – od Blekvotera su naručivale vlade širom svijeta, ali i proizvođač genetski modifikovanog semena Monsanto, energetski gigant Ševron, kao i kompanija Volt Dizni, pa i velike banke poput Dojče banke i britanskog Barklejsa. Osnivač privatne vojske Erik Prins napustio je firmu, a sada je pod novim imenom vodi bivši američki general Kreg Nikson, dok u nadzornom odboru sjede uticajni ljudi poput Džona Eškrofta, ministra pravde tokom mandata Džordža Buša Mlađeg.

Posrednički rat?

Ukoliko se potvrde izvještaji o učešću američke privatne vojske, sukob u Ukrajini našao bi se pod sasvim drugačijim svjetlom. Njemački BND za sada se ne izjašnjava, dok pojedini parlamentarci odbacuju navode. “To ocjenjujem kao propagandu”, rekao je za DW demohrišćanin Karl-Georg Velman, koji je i predsjednik njemačko-ukrajinske parlamentarne grupe. “Ne mogu ni da zamislim da su izvještaji tačni, nemam nijednu informaciju koja bi išla u tom pravcu.” Ni poslanik socijaldemokrata Nils Anen ne zna više: “Nemam informacije o tome. Iskustva iz iračkog rata nam govore da je tako nešto moguće”, kaže Anen za DW. Dodaje da bi prisustvo privatnih vojnika značilo samo dolivanje ulja na vatru.

Akademi je nasljednica zloglasne trupe Blekvote

Po običaju, oštro je reagovala opoziciona Ljevica. “Neko nezavisno tijelo treba u potpunosti da provjeri navode”, kaže Katja Kiping, šefica poslaničke grupe. “Bilo bi apsolutno neprihvatljivo da se Amerikanci u Evropi ponašaju kao da je Ukrajina njihova prćija.” Štefan Majster iz Evropskog savjeta za međunarodne odnose podsjeća da EU i SAD nedjeljama optužuju Rusiju da ona šalje vojnike na istok Ukrajine: “Ukoliko su na terenu i američki privatni vojnici, to bi potpuno pokopalo vjerodostojnost zapadne politike i načinilo od Ukrajine mjesto na kojem SAD i Rusija međusobno ratuju preko posrednika.”

  • Datum 14.05.2014
  • Autor Monika Gribeler/Nemanja Rujević
  • Urednik Belma Šestić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close