-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Ambasadori Kvinte i EU u BiH pozvali političare da se suzdrže od stvaranja tenzija i okrenu reformama

Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD, Velike Britanije, Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH u zajedničkoj izjavi pozvale su vlasti naše zemlje da se u ovoj godini  suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija te da se okrenu reformama.

Njihovu zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

– 2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni.

Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje.

Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana.

Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU – navedeno je u objavi.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo u Brisel u kojem se osvrnuo na trenutne procese u BiH. U pismu se, između ostalog, osvrnuo na pritisak Rusije na Bosnu i Hercegovinu, miješanje susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije na Bosnu i Hercegovinu kroz političke stranke HDZ i SNSD, o očekivanjima i poteškoćama u dosadašnjim procesima.

avaz

Pismo koje je uputio Komšić se sastoji od tri dijela, a prvi je naslovljen “Šta je trenutno prisutno”. Komšićev non-paper čitajte na OVOM LINKU.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close