logo
bios

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson posjetio Kakanj

Objavljeno prije 6 mjeseci . u uto, okt 15th, 2019

Kakanjski srednjoškolci na engleskom jeziku predstavili historiju BiH, upriličena posjeta Kreativnom inovacijskom centru

U posjeti Kaknju danas je boravio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson. Ambasador je posjetio otvoreni dio Muzeja Kaknja u kojem su mu kakanjski srednjoškolci predstavili znamenitosti koje se čuvaju u ovom prostoru.

Na engleskom jeziku kakanjski srednjoškolci su govorili o grbovima Bosne i Hercegovine kroz historiju, o bosanskom srednjovjekovlju, bosanskim kraljevima i Bobovcu, o prvom partizanskom pilotu Rudiju Čajavecu, rođenom Kakanjcu, o stećcima…

Nakon toga ambasador je posjetio Kreativni inovacijski centar koji okuplja mlade Kakanjce koji na tom mjestu razvijaju svoje kreativne ideje. Povod za posjetu ambasadora Nelsona Kaknju je projekat Udruženja “Alternative” Kakanj pod nazivom “Prevencija rodno zasnovanog nasilja u planovima razredne nastave osnovnih i srednjih škola”.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencije za ravnopravnost spolova BiH kroz program “Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH” koji se provodi uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tokom posjete upriličen je i kratki prikaz scene – forum teatra o temi: položaj djevojaka/žena u bosanskohercegovačkom društvu. Nakon toga mladi Kaknja su razgovarali s ambasadorom.

Zajedno s ambasadorom Nelsonom, Kakanj su posjetili i predstavnici USAID-a, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Press Općine Kakanj

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh