-TopSLIDEBiHPolitika

Ambasada SAD: Za krizu u BiH je kriv prije svih Dodik

Američka ambasada u Sarajevu reagirala je na aktuelnu političku krizu u BiH.

Kazali su da je nije proizvela međunarodna zajednica, kako to tvrde iz RS, nego domaći političari, a prije svih predsjednik RS Milorad Dodik.

Kako navode, Dodik posvećuje mnogo energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge.

– Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje. Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO-u i EU. Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno – kazali su iz Ambasade SAD.

Ambasada SAD nisu snizili standarde niti očekivanja kako bi usrećili čelnike bilo koje stranke.

– Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni o tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine – zaključili su iz Ambasade SAD.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close