Amanpour šokirala izraelsku ministricu: Zašto bombardujete bolnice u Gazi?

GAZA – Christiane Amanpour, poznata CNN-ova reporterka koja je tokom rata od 1992. do 1995. godine izvještavala iz Bosne i Hercegovine, postavila je vrlo direktna i neočekivana pitanja izraelskoj ministrici pravde Tzipi Livni koju je najviše šokiralo i pomalo zbunilo pitanje zašto Izrael bombarduje bolnice u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Amanpour je svoj razgovor sa izraelskom ministricom počela vrlo dikretno upitavši je zar nije došlo vrijeme da Izrael prestane sa napadima na Gazu nakon što je tokom samo dvije sedmice napada ubijeno više od 500 Palestinaca, uglavnom civila, žena i djece.

“Niste samo vi oni koji žele primirje i mi to želimo. Sada pokušavamo da ubijedimo Hamas da je primirje najbolje rješenje”, kratko je kazala ministrica Livni.

Ipak, Amanpour je podsjetila izraelsku ministricu da je u izraelskim napadima na Gazu ubijeno preko 500 Palestinaca dok je istovremeno ubijeno 20 Izraelaca. Ova poznata novinarka je upitala ministricu Livni otkud tolika neproporcionalnost i kako da se skoro sličan omjer ponavlja u svim dosadašnjim izraelskim napadima na Gazu.

“Mi pokušavamo da izbjegnemo civile kao metu. Zato Izrael traži od Palestinaca da napuste neka mjesta u Gazi, ali im Hamas naređuje da ostanu. I onda na kraju imamo slike ubijenih civila”, rekla je Livni.

Amanpour je nakon toga upitala izraelsku ministricu zašto izraelska vojska bombarduje bolnice u Gazi, odnosno četiri bolnice podsjetivši je da bolnice nisu vojna meta.

“Ne znam to, to se mora ispitati, nemam odgovor na to. Ispitujemo činjenice o tome”, pomalo zbunjeno je odgovorila izraelska ministrica Livni.

Već dvije sedmice izraelska vojska izvodi zračne i kopnene napade na Pojas Gaze u kojima je ubijeno preko 500 Palestinaca, a ranjeno njih nekoliko hiljada.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close