Kolumne

Alternativne lijeve stranke u svojoj su srži tek nečista savjest SDP-a

Jedna od osnovnih karakteristika lokalnih izbora u Hrvatskoj je da na njima svi pobjeđuju. Dakako, u svakoj izbornoj jedinici – gradu, općini ili županiji – postoje pobjednici i poraženi, no u toj kakofoniji raznovrsnih izbornih sudbina svatko će naći neki statistički podatak koji će kasnije moći predstaviti kao svoj trijumf.

Ili je stranka zabilježila najveći broj izabranih načelnika ili je strelovito rasla njezina zastupljenost u lokalnim vijećima ili je najjača u velikim gradovima ili pak u županijskim središtima…

 

Utoliko, valja očekivati da šefovi velikih hrvatskih stranaka već pripremaju govore kojima će u nedjelju navečer izraziti zadovoljstvo postignutim rezultatima te najaviti odlučne i ambiciozne poteze u vremenima koja slijede.

Upravo zbog toga, lokalni izbori teško mogu biti platforma koja će izazvati tektonske poremećaje na političkoj sceni, već više svojevrsni lakmus postojećih te inkubator za klijanje budućih društvenih trendova.

Prošli lokalni izbori tako su u Metkoviću na političku scenu iznjedrili jednog mladog psihijatra i njegove prijatelje udružene u pokret pod nazivom Most.

Koga će ovaj put?

Jedna od ključnih priča predstojećih lokalnih izbora bit će vezana za rezultat alternativnih stranaka ljevice, koje u dva najveće hrvatska grada – Zagrebu i Splitu – nastupaju s nikad većim ambicijama.

U Zagrebu je pod kapom platforme Grad je naš okupljena široka koalicija poznatih gradskih aktivista s ostacima nekadašnjeg OraH-a i još nekoliko strančica, dok u Splitu velike ambicije ima stranka Pametno, a svoj potencijal prvi put testira Nova Ljevica kandidaturom svog frontmena Dragana Markovine.

U oba grada te će se opcije suprotstaviti SDP-u, nekadašnjoj stožernoj opciji progresivno-urbanih birača, ali trenutno dezorijentiranoj u naizgled bezizlaznoj spirali kadrovsko-programske degradacije.

Sve te nove alternativno lijeve (ili barem u slučaju Pametnog urbano-progresivne) stranke neosporno će negativno utjecati na SDP-ov rezultat, no teško da će moći igrati ozbiljniju ulogu u novoj geometriji političke moći.

No, puno važnije od toga, njihov skor će biti ozbiljan putokaz za ocjenu smjera u kojem ide sam SDP. Jer – da se stvari postavi potpuno otvoreno – alternativne lijeve stranke u svojoj su srži tek nečista savjest SDP-a.

Sve ono što bi središnja urbano-progresivna nacionalna stranka trebala biti, a danas nije.

Dakako, lako je argumentirati kako te stranke takve vrijednosti zastupaju radikalno i isključivo, kako su neupućene u funkcioniranje realpolitike, kako ih tvore profesionalni aktivisti ili kako su im stručno-kadrovski potencijali slabašni.

Ipak, svaka od njih u svojoj suštini tek reprezentira dio nekadašnjeg – barem deklarativnog – identiteta SDP-a, koji stranka više ni deklarativno ne posjeduje.

 

AUTOR:

autograf.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close