BiHPrivreda

Alma Ras: Otvaranje prvih radnih mjesta u Bosanskom Petrovcu iza augusta

Firma Alma Ras iz Olova, nakon Visokog, Vareša i Srebrenice i u Bosanskom Petrovcu otvara svoje proizvodne pogone u kojima će proizvoditi fino donje rublje i spavaći program koji svoje kupce nalazi čak i u dalekoj Južnoj Koreji.

Kada je u pitanju njegova investicija u fabriku u Bosanskom Petrovcu, gdje Alma Ras trenutno gradi pogon u dijelu objekta bivše tvornice tekstila Novitet, Đemal Memagić, vlasnik ove kompanije kaže da mu je poznata tradicija kvalitete u proizvodnji tekstila koju Bosanski Petrovac ima i da računa na provjerenu i iskusnu radnu snagu nekadašnjeg „Noviteta“.

Zadovoljan je napretkom radova koje je vidio i napominje da je potrebno još puno truda i znanja uložiti kako bi se uništeni i zapušteni Novitet doveo na nivo standarda za proizvodnju tekstila koje svi objekti firme Alma Ras moraju zadovoljiti.

Govoreći o planovima svoje firme u Bosanskom Petrovcu, Memagić je istakao da će oni isključivo zavisiti od raspoložive i stručne radne snage. “Evo vidite koliki je ovo prostor, ne možemo reći koliki je krajnji cilj i sad je više do Petrovčana koliko hoće radnih mjesta – dvadeset ili stotinu”, kaže  Memagić.

Dodaje kako se Alma Ras uspjela pozicionirati na domaćem i svjetskom tržištu tako da ima dovoljno prostora za širenje u svakom smislu. Prema njegovim riječima prvi radnici budućeg bosanskopetrovačkog pogona će biti obučavani u Olovu i Visokom nakon kolektivnog godišnjeg odmora koji ova firma ima u augustu.

Riječ je o uposlenicima koji će voditi i koordinirati poslove u Bosanskom Petrovcu, kao i o grupi od pet do deset žena koje će biti obučene za proizvodnju artikala branda Alma Ras i osposobljene da stečeno znanje prenesu dalje. Memagić kaže kako će se sa proizvodnjom jednostavnijih artikala iz Alma Ras asortimana početi u septembru, ukoliko sve bude teklo po zacrtanom planu.

Memagić je inače, nakon što je udario temelje uspjeha svoje kompanije i od malog preduzeća iz Olova stvorio jednu od najperspektivnijih firmi u BiH koja se u stanju nositi sa konukurencijom na surovim europskim i azijskim tržištima. Posvetio se i radu za dobrobit svoje lokalne zajednice. Izabran za načelnika općine Olovo prije četiri godine i jedini je načelnik u BiH koji za svoj rad ne prima platu.

“Danas, kada imam svoju kompaniju, kada sam u stanju osigurati plate za 950 radnika, nemam potrebe uzimati platu načelnika, niti bilo šta drugo što drugi uzimaju”, kaže Memagić, koji sva primanja koja ostvaruje kao općinski načelnik usmjerava u fond za stipendiranje učenika i studenata iz Olova. Kako kaže, do sada je u tu svrhu na taj način dao više od 80,000 maraka.

Izvor: www.bosanskipetrovac.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close