BiHPrivreda

Alma Ras otvara proizvodne pogone u Bosanskom Petrovcu

U utorak, dan uoči Dana općine Bosanski Petrovac, općinu su posjetila dva čovjeka iz samog vrha poslovnog svijeta u BiH, vlasnik trgovačkog lanca „Bingo“ Senad Džambić i vlasnik tekstilne industrije „Alma Ras“ Đemal Memagić. U sklopu posjete Bosanskom Petrovcu Džambić i Memagić su imali sastanak sa općinskim načelnikom Zlatkom Hujićem i premijerom Unsko-sanskog kantona Izudinom Saračevićem, nakon čega su obišli radove na pripremi poslovnih objekata svojih kompanija u prostoru nekadašnje tvornice „Novitet.“ Ovom prilikom su ova dva naša ugledna biznismena građanima Bosanskog Petrovca i općinskom načelniku čestitali Dan općine i poželjeli puno uspjeha u tekućim i budućim razvojnim projektima.

Podsjetimo, kompanije „Bingo“ i „Alma Ras“ su u zajedničkoj investiciji nedavno otkupile nekada uspješno a nakon rata upropašteno preduzeće „Novitet“ iz Bosanskog Petrovca. Trenutno su u toku pripremni građevinski radovi za otvaranje savremenog supermarketa iz lanca „Bingo“ i pokretanje tvornice rublja „Alma Ras“ u krugu nekadašnjeg „Noviteta“, a što će donijeti desetine novih radnih mjesta Bosanskom Petrovcu i njegovim građankama i građanima.

Iz razgovora sa Džambićem, koji nerado daje intervjue i izjave za javnost, smo doznali kako se okončanje svih radova na novom supermarketu očekuje tokom ljeta i da se otvaranje objekta može očekivati najdalje do kraja avgusta. Prema Džambićevim riječima, „Bingo“ će u Bosanskom Petrovcu zaposliti minimalno 50 radnika, a osim supermarketa koji će zauzimati oko 2,500 kvadratnih metara u sklopu objekta će biti i restoran te igraonica za djecu. Vlasnik „Binga“ je istakao kako su neke stvari u rekonstrukciji „Noviteta“ bile zahtjevnije i teže nego što je bilo očekivano, ali da je uvjeren u uspješnost svoje investicije u Bosanskom Petrovcu.

Ono što ovu investiciju izdvaja od mnogih drugih u BiH jeste činjenica da ovdje nije riječ o pretvaranju nekadašnjeg proizvodnog objekta u trgovački, što je nažalost čest slučaj. Naime, tradiciju izvrsnosti u proizvodnji tekstila koju je imao nekadašnji „Novitet“ nastaviće firma „Alma Ras“, koja je renomirani proizvođač i izvoznik visokokvalitetnih tekstilnih proizvoda sa stotinama radnika koje upošljava u svojim pogonima u Olovu i Visokom. Vlasnik firme „Alma Ras“ i ujedno i načelnik općine Olovo Đemal Memagić nam je rekao kako će broj radnih mjesta u pogonu u Bosanskom Petrovcu gotovo u potpunosti zavisiti od dostupne radne snage koje zasigurno ima, ako se ima u vidu petrovačka tradicija u proizvodnji tekstila. Memagić očekuje da će „Alma Ras“ zaposliti mnoge radnice nekadašnjeg „Noviteta“ čije će iskustvo doprinijeti uspješnom početku rada pogona u Bosanskom Petrovcu koje se očekuje krajem ljeta ili najkasnije početkom jeseni.

Načelnik Hujić nije krio oduševljenje planovima koje su iskazali biznismeni Džambić i Memagić i istakao emotivnu vrijednost koje oživljavanje nekadašnjeg „Noviteta“ ima za njega. „Ovo je kruna nečeg na čemu sam radio otkako sam postao načelnik i moja satisfakcija je da vidim da se trud uložen u pronalaženje investitora za propala petrovačka preduzeća vraća, naročito kad je proizvodnja tekstila u Novitetu u pitanju. Za mene će najveća nagrada biti kad čujem zvuk šivaćih mašina u Novitetu onako kako ih je moj otac rahmetli Hemko čuo kad je Novitet otvoren davne 1972,“ istakao je Hujić.

Hujić se i ovom prigodom zahvalio premijeru Saračeviću na stalnom interesovanju za Bosanski Petrovac i saradnjom kakvu ova općina nije imala ni sa jednim premijerom prije njega. Saračević je istakao kako je Bosanski Petrovac primjer sredine koja vlastitim naporima pokušava stvoriti pozitivan ambijent i kako angažman i trud postojeće lokalne administracije mora biti prepoznat i cijenjen. „Moje prisustvo na ovom mjestu danas pokazuje moju posvećenost razvoju svih sredina na Kantonu i podršku gospodi Džambiću i Memagiću i njihovim firmama čiji je dolazak u neke druge sredine još uvijek misaona imenica,“ naglasio je premijer Saračević.

Inače, „Bingo“ je najveći domaći trgovački i ugostiteljski lanac sa oko 5500 zaposlenih i 170 poslovnica širom zemlje, te godišnjim prometom od preko 500 miliona KM. Kompanija aktivno podržava domaću proizvodnju, članica je udruženja „Kupujmo domaće“ a i sama proizvodi razne proizvode pod robnom markom „Bingo“. Firma „Alma Ras“ ima sjedište u Olovu, a nakon Visokog, Vareša i Srebrenice, Bosanski Petrovac će biti peti grad u kojem će imati svoje proizvodne pogone u kojima će proizvoditi fino donje rublje i spavaći program koji svoje kupce nalazi čak i u dalekoj Južnoj Koreji.

Akta.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close