Ostali sportoviSport

Aleksandra Samardžić bronzana na Haydar Aliev Grand Slam turniru

Haydar Aliev Grand Slam Baku 2017, na tom jednom od najvećih i najjačih svjetskih natjecanja u judo sportu na godišnjem nivou nastupio je bosanskohercegovacki top tim u sastavu, Aleksandra Samardžić, Larisa Cerić, Harun Sadiković i Toni Miletić.

Nastupajući na World Judo Tour u tekućoj godini judo tim BiH bilježi  sjajne nastupe u Parizu je Harun Sadiković, također na Grand Slamu osvojio 5. mjesto, Larisa Cerić na Grand prix-u u Dizeldorfu je osvojila 3.mjesto, da bi nizu sjajnih nastupa nastavila Aleksandra Samardžić na ovogodišnjem Grand Slamu u Bakuu. Osvajanjem 3.mjesta Aleksandri Samardžić je donijelo novih 500 bodova i 23. mnjesto na svjetskoj Ranking listi.

Na tom natjecanju Samardžić je bila jedna od najmlađih učesnica i to joj je druga medalja sa takmičenja tog nivoa. Ona je u borbi za 3. mjesto bila uspješnija od predstavnice Azerbejdžana Mirzazada Valida koju je porazila s maksimalnim rezultatom od 10:0 /ippon/.

Aleksandri Samardžić, njenom treneru, selektoru BH tima prof.dr Branislavu Crnogorcu na samom natjecanju čestitao je predsjednik IJF-a Marius Vizer.

Također je bh. reprezentativka Larisa Cerić imala je velike šanse za osjavanje medalje, ali je zaustavljena od predstavnice Ukrajine Jaromke Svitlane te je zauzela peto mjesto i nove bodove. Cerić je osvajanjem tih bodova zauzela 6. poziciju na svjetskoj Ranking listi što do sada ni jednom sportisti iz BIH nije uspjelo. Harun Sadiković i Toni Miletić i pored dobrih borbi nisu uspjeli zabilježiti značajan rezultat.

Selektor judo tima Branislav Crnogorac, ponosan je na uspjehe njegovih izabranika.

– Ovo je još jedan u nizu velikih uspjeha u ovoj kalendarskoj godini. Bitno je da se niska uspjeha nastavlja i da se ova nit izvanrednih nastupa ne prekida. Imamo veoma mlad tim, možda i najmlađi koji nastupa na ovim prestižnim svjetskim natjecanjima, a oni iz natjecanja u natjecanje pokazuju kako se dostojno i dostojanstveno treba boriti i braniti boje svoje domovine – rekao je Crnogorac, saopćewno je iz Judo saveza BiH.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close