KulturaVisoko

Album „Balkan Madness – BH Edition Vol. 1“ Visočanina Bartolomeja Stankovića u konkurenciji nagradu Porin

Album „Balkan Madness – BH Edition Vol. 1“ Visočanina Bartolomeja Stankovića u konkurenciji za najveću hrvatsku muzičku nagradu Porin

Opštepoznato je da umjetnici iz raznih sfera najteže budu priznati na “domaćem tlu”, odnosno u gradu u kojem su rođeni ili žive i rade. Naravno, bude tu i iznimke, ali je generalno stav mnogih da je najteže uspjeti pred domaćom publikom i da nerijetko priznanja za kvalitetan rad stižu iz drugih gradova ili država. Jedan od takvih primjera, mladi pijanista Bartolomej Stanković iz Visokog, ovih dana je ostvario značajan uspjeh, možda i pomalo nestvaran za naše područje, a to je da je njegov album “Balkan Madness” ušao u konkurenciju za najveću hrvatsku muzičku nagradu Porin u konkurenciji najbolji album klasične muzike u 2018. godini. Uspjeh se ogleda i u tome da su sva djela kompozitora iz BiH ili kompozitora koji su ih napisali u periodu kada su živjeli u BiH (npr. Magdić) te pripadaju (i) bh. muzičkoj kulturi. Već sama kandidatura je velika stvar za Bartolomeja, koji je i muzički producent i izvođač na ovom albumu (objavljen u izdanju hrvatske kuće Nota Bene), a ovo je kategorija za sve albume klasične muzike koji su objavljeni tokom izborne godine s pretežno (51% ili više) snimaka nastalih u posljednjih 10 godina. Ponovna izdanja, kompilacije i izdanja tipa najveći uspjesi i slično ne mogu konkurisati.

U dva kruga glasanja struka će odlučivati o muzičkoj izvrsnosti te Porinom nagraditi one koji su to zaslužili svojim albumima, pjesmama i izvedbama u izbornoj godini. Domaćin 26. Porina je Rijeka, Evropska prestolnica kulture 2020, a svečana dodjela nagrada održaće se 29. marta ove godine.

Kako je istaknuto na oficijelnoj stranici festivala, ove godine je pristigao rekordan broj od 2007 prijava, a povećanje prijava zabilježeno je i u broju izdavača i albuma, a samim time i glasačkih kategorija kojih je ukupno 36. Najviše prijava i ove godine pristiglo je za kategoriju Pjesma godine za koju su prijavljene čak 272 pjesme, a velik je interes i za kategoriju Album godine za koju su prijavljena 104 albuma. Album “Balkan Madness” je ušao u konkurenciju od 27 najboljih albuma klasične muzike i samim tim je ostvario veliko priznanje i uspjeh.

Prvi krug glasanja za nominacije završen je 12. februara, a za koga se odlučilo Porinovo biračko tijelo te ko su nominovani muzičari u 36 kategorija biće poznato 21. februara na svečanoj ceremoniji proglašenja nominacija. Treba istaći i da je jedan od članova žirija i istaknuti muzikolog Ognjen Tvrtković, porijeklom Visočanin sa trenutnom adresom stanovanja u Londonu, ali osoba čije se mišljenje o muzici itekako cijeni u Hrvatskoj.

Inače, djelo Bartolomeja Stankovića, “Balkan Madness – BH Edition” sadrži djela Samira Fejzića, Milana Prebande, Vlade Miloševića, Vojina Komadine, Asima Horozića, Milana Jeličanina, Josipa Magdića, Davida Mastikose, Dražana Kosorića, Armena Škobalja, kao i samog Bartolomeja, a u proteklih više od godinu dana promociju ovog djela mogli su čuti brojni ljubitelji ove muzike u nekoliko zemalja Evrope, dok je ove godine planirana i promocija u SAD-u.

Neven Kraišnik / Visoko.co.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close