ALARMANTNO u olovskom naselju Rečica: Aktiviralo se klizište, prijeti da sravni svih 45 kuća!

U Olovu je najteža situacija u naselju Rečica gdje je vodena bujica pokrenula klizište koje tu nikad prije nije postojalo, pa je danas nastavljena evakuacija 15 porodica, a 12 ih je iseljeno još jučer.

Šumski potoci su se slijevali tim područjem kroz sredinu sela pa je desna strana potpuno uništena, dok je na lijevoj klizište tek pokrenuto.

 

Zbog toga će najvjerovatnije svih 45 kuća biti uništeno i porodice iz Rečice koje ovih dana preživljavaju najteže dane u životu će morati potražiti drugo mjesto za život.

Stanovnici okolnih naselja pomažu u evakuaciji, zajedno sa civilnom zaštitom, pripadnici Oružanih snaga, u ovom trenutku iz svih krajeva naše zemlje stiže pomoć u Olovu, međutim najpotrebnije je smještaj ljudima koji se iseljavaju.

U Olovu struje ima samo mali dio grada, vode nema u gradskom području, s obzirom da je pumpna stanica radi na struju. Ostala naselja većinom i ako imaju vodu ona nije za piće, fisni telefoni ne reda, internet je samo ponegdje proradio.

– Hrabe uglavnom imamo dovoljno ona nam više nije prioritet. Najpotrebniji su nam voda, sredstva za dezinfekciju, rukavice, čizme i alat za popravke te vodovodne cijevi. Naime, bujice i klizišta su odnijeli vodvodne cijevi koje treba nadomjestiti – kazal nam je u telefonskom razgovoru Amira Milunić.

Dodaje da se pomoć može predati tri punkta u Olovu, u Tuzlanskoj ulici u kućama porodica Buševac i Merdan te u sali Osnovne škole Olovo u centru grada. Svi koji trebaju dodatne infomacije mogu nazvati broj 061 987 954.

 

 

Olovo je zahvaljujući udruženim snagama svojih građana danas u izuzetno dobrom stanju, i polako se vraća na staro. Sve ulice koje su bile poplavljene su u funkciji i njima je omogućeno kretanje građana i automobila jer se voda povukla u potpunosti.  Jedan od objekata koji je najviše pogođen poplavom i kome je nanesena velika šteta je i hotel Aquaterm Olovo. Sa čišćenjem hotela radnici su počeli prije dva dana. Danas je područje oko njega u potpunosti očišćeno od prljavštine i svog smeća koje je poplava sa sobom donijela. Hotel će u najbržem mogućem periodu biti otvoren za svoje pacijente.

Selima koja se nalaze nizvodno Krivaje još uvijek prijete klizišta, a stanovnici jednog od njih su i sinoć evakuisani, jer im je prijetila opasnost.

Jutros su studenti iz Sarajeva krenuli u akciju čišćenja gradova koji su najviše pogođeni katastrofom. Jedan autobus sa njima je stigao i u Olovo.

– Dužnost sviju nas jeste da pomognemo ovim ljudima. Ja sam zajedno sa svojim kolegama i prijateljima došla ovdje kako bi makar malo doveli grad u stanje u kojem se nalazio prije svega. Odazvat ću se akciji i sljedeći vikend, jer je potrebno još mnogo vremena da bi se sve očistilo – kazala je studentica iz Sarajeva Indira Mujezin.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close