-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Aktuelnoj Vladi ZDK se žuri pa za sutra zakazali hitnu sjednicu prije nego im skupština izglasa nepovjerenje

USVAJAJ SVE…

Skupština Zeničko-dobojskog kantona sutra bi u 11 sati trebala izglasati nepovjerenje aktuelnoj Vladi ZDK koja je za sutra, također, ali u 8:30 sati zakazala vanrednu sjednicu sa 16 tačaka dnevnog reda.

Rekonstrukcija Vlade Zeničko-dobojskog kantona počela je u ponedjeljak kada je nova većina s 20 zastupnika izglasala novo rukovodstvo i pokrenula proceduru izglasavanja nepovjerenja Vlade ZDK.

Već u ponedjeljak, nakon 38. sjednice Vlade ZDK kada je imenovan i novi policijski komesar Admir Gazić, se znalo da će biti održana Skupština te što bi moglo uslijediti.

Skupština je donijela zaključke, a na sutrašnjoj drugoj hitnoj sjednici, koja počinje u 11 sati, trebalo bi biti izglasano i nepovjerenje Vlade ZDK koja je u borbi s vremenom zakazala 7. vanrednu sjednicu s početkom u 8:30 sati kako bi raspravljala o novim tačkama.

Između ostalog Vlada ZDK sutra bi trebala dati saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2023. godinu, davanje saglasnosti za nove kolektivne ugovore u zdravstvu, ali i brojne druge tačke koje se tiču trošenja budžetskog novca u “sudijskoj nadoknadi”. Na radnije održanoj sjednici, u ponedjeljak, dosta tačaka se odnosilo na prijedloge uvećanja sredstava u budžetu ZDK za određene institucije te je usvojena odluka o imenovanju Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići.

U isto vrijeme, prosvjetni radnici su tražili povećanje plaća za što do sada nije bilo novca, a premijerka Amra Mehmedić prije samo nekoliko dana uputila je urgenciju svim kantonalnim upravama da racionalizuju korištenje sredstava iz budžeta u skladu s planom jer je kako je rečeno, primjetno slabije punjenje budžeta kantona, ali i da za svako vanredno trošenje novca moraju imati pokriće.

Još uvijek aktuelna vlada je prilikom formiranja većine prije 10 mjeseci od tadašnje vlade u kojoj je bila SDA, tražila da obustavi donošenje svih odluka o trošenju novca, zapošljavanjima i drugim aktivnostima, a sada iste aktivnosti provode prije izglasavanja nepovjerenja.

Inače, Skupština ZDK bi u narednim danima trebala izabrati i novog mandatara, a pretpostavlja se da će van snage staviti sve odluke donesene na sjednici Vlade u ponedjeljak i sa sutrašnje sjednice s obzirom na to da se radi o periodu kada je pokrenuta rekonstrukcija vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close