-TopSLIDEKolumne

Ako tužilac Hukeljić bježi iz svoje kuće u Ambasadu, gdje će građani!?

DOKTOR SPIN Ako tužilac Hukeljić bježi iz svoje kuće u Ambasadu, gdje će građani!?

Piše: Rasim BELKO


Mirza Hukeljić, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovini proteklih je dana dospio u fokus javnosti zbog ozbiljne prijetnje koju mu je neko pripremio da premijera FBiH ukloni iz postupka u predmetu “Respiratori”.

Prijetnja je iznosila dva miliona konvertibilnih maraka, a plašljivi Hukeljić se toliko prepao da je navodno pobjegao pod skute Ambasade SAD u BiH.

Majke mi nije vic. Kao ekskluzivnu i ozbiljnu priču pomenuto je objavio portal Inforadar. Priča je bez bilo kakvog dokaza. Kako navode, anoninimusi iz Ambasade SAD su im izvori.

Prava istina mogla bi se kriti u namjerama ovog pravosudnog spina. Nakon nekoliko čitanja pomenutog teksta o “milionima protiv Hukeljića”, shvatio sam da i laik priču može rastaviti na proste faktore i uvidjeti neke skrivene namjere.

Ako je zaista tužilac Hukeljić prijavio pokušaj podmićivanja Ambasadi SAD, onda je to morao uraditi u strahu za svoju karijeru i život. Ambasada SAD nije institucija koja se poigrava s takvim stvarima, pa bi zasigurno prijava stajala kod osoba u vrhu hijerarhije. A takvi ne daju anonimne izjave, naročito ne medijima koji ne spadaju u mainstream.

Osnovno pitanje u cijeloj priči bilo je zašto Hukeljić, tužilac Državnog tužilaštva bježi pod skute stranaca, umjesto da sve prijavi instituciji u kojoj radi i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Hukeljić koji obnaša tako odgovornu funkciju u pravosudnom sistemu i za to prima finu plaću morao bi poštovati institucije ove države i s njima pokušati riješiti problem “miliona u napadu”.

Posebno zbog činjenice da je Hukeljić DOKTORIRAO upravo na ovakvim primjerima.

“Doktorirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani 2013. godine na temu “Položaj tužioca u istražnoj fazi krivičnog postupka: komparativno – pravna analiza“, navodi se u javno dostupnoj biografiji. Kada neko ima doktorsku diplomu u nekoj branši onda bi morao u malom prstu imati taj posao.

Dakle otpada priča da Hukeljić nije znao gdje zaista treba prijaviti ponudu tešku dva miliona KM.

Navodno su izvori već pomenutog portala naveli da “nakon što je dobio ponudu koja je sama po sebi dovoljna za novu optužnicu, Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ i SNSD-a, o svemu odmah obavijestio Američku ambasadu, o čemu je napravljen i zapisnik. Cijeli spis potom je proslijeđen odgovarajućim službama u Sjedinjenim Američkim Državama jer je riječ o do sada nezapamćenom slučaju političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa”.

Pitanje je zašto Hukeljić sat poslije objave ove priče, ako je istinita, nije napustio Tužilaštvo BiH. Ljudi koji se toliko prepadnu pokušaja da ih se podmiti, nemaju ni jedan posto snage, da ne kažem šta teže, da procesuiraju slučajeve u kojima su dva miliona “za kafe”.

U cijeloj priči zanimljiva je i lista saradnika medija koji je objavio tekst. A među njima posebno se ističe jedno ime.  Elameri Škrgić-Mikulić, kako se u impresumu Inforadara navodi je njihova saradnica. To je osoba koja je u vrijeme sarajevske vlade Edina Forte bila prva violina za javni ugled te vlade, a između ostalog bavila se i imidžom Vlade KS na društvenim mrežama. Ima tu i drugih zanimljivih imena. Škrgić- Mikulić u Vladu KS instalirana je po željama međunarodne zajednice.  

Objektivno se objektivnost može dovesti u pitanje.

Ono što se još objektivnije, izvan svake razumne sumnje, može reći je da iza cijele “afere dva miliona” krije pokušaj diskreditacije premijera Federacije Fadila Novalića. Što je najgore sve se radi dok Novalić leži na Podhrastovima i bori se protiv koronavirusa.

Hukeljića, ali i drugo dvoje tužilaca Džermina Pašića i Merisu Nurkić delegirala je glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić. Pitanje je na osnovu kojih parametara je birala baš ovu ekipu. Još veće je pitanje kako to da oni koji navodno ponudiše lovu da spase Novalića nisu otišli na adresu Pašića ili Nurkić.

A pošto se navodi da SDA, HDZ i SNSD kontrolišu institucije, zašto bi Novalić (SDA) slao ljude s milionima. Jel neko zaista misli da je Novalić htio ići u takvu priču da bi ga u tom slučaju Izetbegović odbio. Nema šanse.

Nakon pretresnog ročišta koje je bilo otvoreno, javnost je imalo skoro jedinstvenu ocjenu – Tužilaštvo nema dokaza. A to može biti i ključni razlog neviđenog pokušaja spina iz institucije koja mora govoriti dokazima.

Je li Hukeljić, po nečijem nalogu odlučio baciti javnosti prašinu u oči, kako bi se promijenilo mišljenje o cijelom procesu.

Da nema dokaza jasno je dala do znanja i sutkinja za prethodni postupak, koja je i pored svih vapaja tužilačkog tima “da im treba vremena za dokazivanje, da postoji bojazan…”, odlučila da nema osnova ni dokaza za mjeru pritvora.

Jer, očito ih nema. Više od dva mjeseca prošlo je od otvaranja istrage u predmetu “Respiratori”. Od pretresnog ročišta ništa vrijedno pažnje nije se desilo, osim četvrtoosumnjičenog Aleksandra Zolaka. Optužnica se ne naslućuje.

A krenulo je otvaranjem postupka i pretresima. Nastavilo se spektakularnim hapšenjima, po mraku kada su sirene zvučnije, a plavo – crvena svjetla vidljivija. Do gluhih doba noći čekali su novinari ispred SIPA-e da vide šta će biti. Nekako su tužioci ubijedili inspektore da zadrže Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića.

Onda ih prevoze u Tužilaštvo. Potom ročište od ranih večernjih do kasnih jutarnjih sati. I tu se priča ugasila. Tužilački tim istraživao, ali očito mu to teže ide. Još jedan u nizu predmeta gdje se prvo hapsi pa tek onda dokazuje.

Sada priča o ponudi mita. To tužilaštva u svijetu ne rade tako osim kada pripremaju diskreditaciju i rušenje određene osobe.

A rušenje premijera FBiH Fadila Novalića interes je mnogih. Pogotovo nakon najave da bi i u nekoj novoj Vladi FBiH mogao ostati na poziciji. Zbog toga bi se i proces protiv Novalića mogao okarakterisati kao politički proces. 

Pitanje je samo ko je u spinovanju Hukeljića nalogodavac i zašto je Mirza Hukeljić postao Amerikanac.

A i ti Amerikanci su čudna priča. U danima kada nam dovode američkog tužioca, njihovi anonimusi navodno aktiviraju priču o ugroženom tužitelju – bosanskom Amerikancu.

Ako je istina u onome što Inforadar piše, jasno se može postaviti pitanje ruši li Ambasada SAD pravni poredak u Bosni i Hercegovini. Onaj pravni poredak koji su upravo oni najviše kreirali.

Šta će se desiti kada hrvatski tužitelji krenu u Ambasadu Hrvatske, neki drugi u rusku, a treći u tursku ambasadu. Hoćemo li imati ambasadorsko pravosuđe. Takve priče ne trebaju ni Ambasadi SAD ni Bosni i Hercegovini. Zato bi umjesto fraza “neka institucije rade…”, oni trebali jasno reći je li prijava Hukeljića istina ili nije. Je li istina da su spise navodne prijave poslali u SAD i zašto.

I na kraju, tužiocu Hukeljiću preporučit ću put do ozdravljenja. Primarno, već u ponedjeljak bi trebao izaći pred sve medije i pojasniti nam ko, kada, gdje i kako ga je pokušao zakititi s dva miliona KM. Poslije toga, na što ima pravo, odmah da zatraži policijsku zaštitu. Potom da sa svojim kolegama ubrza istragu. 

Također, Hukeljić, koji se već ufurao u američki stil trebao bi početi gledati seriju dr. Bull. Možda je fikcija, ali puno realnija od ove Hukeljićeve.

Na kraju, neka Hukeljić zamoli rumunske ili evropske kolege da mu daju broj Laure Codruta Kovesi, tužiteljice koja je rasturila korupciju u Rumuniji, pa postala glavna evropska tužiteljica. Žena zmaj. Ona će ga zasigurno naučiti kako se radi. A možda mu i objasni šta znači hrabar tužilac.

Jer, doktore Hukeljiću, ako ste tako strašljivi i i ruke će vam se tresti, a onda će operacija propasti. Na spinovanje zaboravite, probali ste, ali to je propalo. Uz sve tužioče Hukeljiću i vaša firma, Tužilaštvo BiH između redova je poručila da lažete.

Možda nije bio tužilac, bio je specijalni agent, ali bi se iz njegovih zapisa mogli puno naučiti. Eliot Ness jednom reče: “Neupitno je da će to biti vrlo opasno. Ipak osjećao sam da je sasvim prirodno skakati na zadatak. Uostalom, ako ne volite akciju i uzbuđenje, ne ulazite u policijski posao. I, dovraga, zaključio sam, niko ne živi vječno!”

Ako ne volite i ne smijete do kraja obavljati tužilački posao, ima i drugih poslova tužioče Hukeljiću. 

Probajte kao spin doktor.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close