PolitikaRegion

“Ako smo borbu protiv rata u Bosni izgubili, bitku protiv zaborava na taj strašni sukob ne smijemo”

NENAD ČANAK: “Ako smo borbu protiv rata u Bosni izgubili, bitku protiv zaborava na taj strašni sukob ne smijemo”

Liga socijademokrata Vojvodine (LSV) podsjetila je da se sutra, 6. aprila, navršava 25 godina od početka krvavog rata u Bosni i Hercegovini, uz konstataciju da Dejtonski sporazum nije adekvatan okvir za izgradnju mira u BiH.

U saopćenju koje je potpisao lider LSV Nenad Čanak navodi se da je, nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, 6. aprila 1992, Sarajevo stavljeno pod opsadu “u kojoj će živeti i umirati”, granatirano svakog narednog dana. Navodi se da je opsada Sarajeva trajala 1.475 dana, što je čini jednom od najdužih u modernoj istoriji, te podsjeća da je tokom opsade Sarajeva ubijeno više od 11.000 osoba i 1.601 dijete.

 

-U cijeloj BiH ubijeno je tokom rata oko 100.000 osoba, a oko dva miliona raseljeno iz svojih domova. Dejtonski sporazum zaustavio je 1995. rat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici u julu iste godine. Ipak, pokazaće se da Dejtonski sporazum nije i adekvatan okvir za izgradnju mira u BiH. Nefunkcionalnost države uz neskrivene separatističke težnje Milorada Dodika, čine Bosnu do danas najosjetljivijim dijelom Balkana i mogućim izvorištem novog sukoba – navodi Čanak.

 

On dodaje da je Srbija, u vrijeme početka rata u BiH, pod vlašću Slobodana Miloševića “dala odlučujući doprinos sukobima”.

 

-Nesumnjive teritorijalne pretenzije velikog dijela intelektualne, a onda i političke elite Srbije prema Bosni, u to vrijeme nisu prikrivane. Učešće Srbije u ratu u BiH bilo je medijsko, finansijsko, logističko i vojno. Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgru Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida. Uprkos svemu tome, naše društvo i vladajuća politika do danas nisu raskinuli sa nacionalističkom idejom koja je prije četvrt vijeka i dovela do najvećeg ratnog sukoba u Evropi poslije Drugog svjetskog rata – upozorio je predsednik LSV.

 

Čanak je dodao da će se LSV, kao stranka izrasla na antiratnom pokretu, beskompromisno i u budućnosti boriti protiv svih onih koji šire mržnju i podstiču nove sukobe na Balkanu. Ali jednakom snagom će se zalagati i za njegovanje kulture sjećanja na ratove iz devedesetih godina, “čiji smo svjedoci i često nijemi saučesnici i sami bili”.

 

-Ako smo borbu protiv rata u Bosni izgubili, bitku protiv zaborava na taj strašni sukob ne smijemo – zaključio je Čanak.

Slobodna Bosna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close