Ako ovako nastavi, BiH će se morati ponovo zaduživati

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić kazao je da će BiH, ako nastavi s ovakvom negativnom platnom bilancom, odnosno s negativnim izvozom i smanjenjem proizvodnje, doći u situaciju da neće moći ispunjavati svoje obveze, pa će se morati ili ponovno zaduživati ili rasprodavati imovinu.
“Mi imamo negativnu platnu bilancu, odnosno crven račun države radi prevelikog uvoza, tako da nam prihodi koje ostvarimo na osnovi doznaka iz inozemstva po osnovi dohotka i izvršenih usluga u inozemstvu, ne mogu pokriti deficit i uvijek se pojavljuje njegova razlika od dvije do dvije i pol milijarde maraka”, kazao je Lasić, napomenuvši kako se jedan dio deficita pokriva iz privatizacije prodajom imovine, a jedan dio iz kredita.
“Bojim se da ako ovako nastavimo s negativnim izvozom i smanjenjem proizvodnje, da ćemo doći u situaciju da nećemo moći vraćati svoje obveze pa ćemo se morati ponovno zaduživati da bi vratili stare obveze, isto kao što smo sada uzeli kredit od MMF-a da bi vratili stari kredit”, istakno je Lasić.
On predviđa kako bi u tom slučaju došlo do krize, odnosno nestašica određenih vrsta robe na području BiH, “pa bi onda opet vozili na par-nepar”. Ili ćemo prodavati imovinu da bi začepili rupe ili ići u nova zaduženja, a jedini je izlaz iz takve situacije, po Lasićevu mišljenju, povećavanje proizvodnje i izvoza, a ograničavanje uvoza.
Što se tiče privlačenja stranih investicija u BiH, Lasić je naglasio kako kapital ide tamo gdje je najsigurnija politička situacija, gdje je smanjen rizik i gdje se može najviše profititrati, što nije slučaj u BiH, u kojoj je, po njegovim riječima, glavni razlog za slabe strane investicije politička nesigurnost i velike kamatne stopa na kredite.
Lasić je upozorio i na čestu situaciju koja se događa u našoj zemlji, a odnosi se na prodaju robe kojoj brzo ističe rok trajanja.
Radi postizanja povoljnije cijene dobavljači ili izvoznici smanjuju cijene robe kojoj je blizu istek roka trajanja i onda je izvoze u slabije razvijene zemlje, u koje spada i BiH. Tako da imamo značajne količine robe koja je uvezena, a pri kraju joj je roka trajanja, istaknuo je predsjednik Gospodarske komore FBiH.
Što se tiče špekulacija da trgovci mijenjaju rokove robi kojoj je istekao rok trajanja, Lasić je kazao kako je moguće da se i to događa. Inspekcije rade svoj posao, ali je previše robe koju treba prekontrolirati, kazao je Lasić.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close