logo
bios

„Ako Kosovo nije Srbija, onda RS nije BiH“

Objavljeno prije 1 godina . u ned, mar 24th, 2019
SONJA BISERKO, BEZ DLAKE NA JEZIKU: „Na djelu je neka vrsta integracije RS-a sa Srbijom, čekamo Kosovo da RS postane Srbija“!

U Centralnom dnevniku Face Tv-a gošća je bila Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji

Posljednjih dana otvoreno je u medijima komentirala presudu Radovanu Karadžiću, a sa Hadžifejzovićem je razgovarala o Vučićevoj odgođenoj reakciji na presudu.

Na pitanje zbog čega je Vučić tri dana šutio o presudi Karadžiću, te zbog čega su izostale reakcije Vlade Srbije, Sonja odgovara:

„Mislim da vrlo pazi kako se izražava o teškim temama zbog EU i njihove percepcije Srbije. Zabranio je ministrima da išta kažu dok se dobro ne osmisli šta će poručiti. Poentiorao je na kraju ono što Srbiju samo i zanima, a to je opstanak RS-a“, kazala je, a prema njenim važno je da se izdigne Karadžića, koji se po ovdašnjim ubjeđenjima žrtvovao za srpski narod i nastanak RS. 

Smatra da presuda sa sobom nosi činjenice koje se ne mogu više demantirati, pa kaže da je pred Srbijom ozbiljno premišljanje kako će dalje.

„Paralelno s negiranjem svega što se dešavalo, imamo i veliki dio pravnika koji su angažovani na negiranju i podrivanju Haaškog tribunala. To će vjerovatno izroditi i mnoge knjige na tu temu“.

Nakon trodnevnog čekanja na Vučićev komentar on se na kraju svodi na opstanak RS-a.

„To su strahovi jer je ova presuda konačno potvrdila genocid na najvišem nivou. U to više nema sumnje. Ova presuda nije povezala Beograd sa RS-om i nije ga učinila odgovornim, ali kad se analizira presuda i cijeli slučaj, ne može se poreći povezanost Beograda sa svim što se vezuje za Karadžića“, smatra Sonja.

Dotakla se i izjava zvaničnika susjednih zemalja koji smatraju da su baš one garant za Dejtonski sporazum, pa je rekla:

„Svi su bili prinuđeni da potpišu taj sporazum, sa svim obavezama koje se nameću, a koje nisu pravilno sprovodili. Jedino što je uspjelo do kraja jeste etnička podijeljenost u BiH, koji je uslovio i nemogućnost povratka ljudi na prijeratna mjesta stanovanja. Time je omogućeno i miješanje u funkcionisanje BiH“, smatra Biserko.

Biserko je komentirala i utjecaj svega toga na odnose RS-a prema Sarajevu, odnosno ostatku BiH.

„Nakon otcjepljenja Kosova, RS je radikalizirala svoj odnos prema Sarajevu. Počelo je intenzivnije negiranje nacionalnosti u federalnom dijelu BiH. Na djelu je neka vrsta integracije RS-a sa Srbijom čime se, na neki način ide prema ostvarenju plana o Velikoj Srbiji“, rekla je Sonja, te dodala:

„Svi ti procesi će se odvijati dok se ne okrenemo prema nekim drugim tokovima. Može se desiti samo jednog dana da se RS oglasi i povede se svime što se dešava sa Kosovom i za jednim od transparenata koji smo vidjeli u Beogradu: „Ako Kosovo nije Srbija, onda RS nije BiH“, zaključila je Sonja Biserko.

(SB)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh