Kultura

Akademski idiotizam: “Alija Izetbegović se zalagao za građansku državu i zato je izbio rat”!

OVO JE NAJLUĐA OPTUŽBA DO SADA: “Alija Izetbegović se zalagao za građansku državu i zato je izbio rat”!

Davor Marijan, naučnik iz Hrvatskog instituta za povijest, upravo je izdao 12. knjigu: „Rat Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994.“, a u razgovoru za Večernji list kaže da je rat između Hrvata i Muslimana nastao zbog ambicije Alije Izetbegovića da BiH preoblikuje u građansku republiku u kojoj bi dominirao većinski narod,


Na pitanje šta je uzrok rata u BiH, Mat+rijan kaže dase ne može gledati izvan projekta svi Srbi u jednoj državi. “Rat u BiH samo je nastavak rata u Hrvatskoj koji je privremeno okončan u siječnju 1992.”, smatra Marijan.

Marijhan kaže da su tri naroda u BiH u rat ušla s različiti ciljevima.

“Srpski ciljevi dani su u jednom fascinantnom dokumentu koji se zove “Odluka Narodne skupštine Republike srpskog naroda u BiH o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH” usvojenom 12. svibnja 1992. u Domu JNA u Banjoj Luci. To su bili: razgraničenje od druga dva naroda, tj. država, dio Sarajeva, koridor kroz Bosansku Posavinu, granice na rijekama Neretvi i Uni, eliminiranje Muslimana iz doline Drine i izlazak na more. Cilj Bošnjaka bio je sukladan stajalištu politike o građanskoj državi, a to je cijela BiH pod njihovim nadzorom. Kod Hrvata se nastojalo obraniti teritorij na kojem su bili većinski i uz to se sanjalo o obuhvaćanju većine hrvatskog naroda u jednoj državi kao što je to bilo u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine”, izjavio je Marijan.

Marijan smatra da je Alija Izetbegović glavi krivacza rat Hrvata i Muslimana, a ima i veliku odgovornost za izbijanje otvorenog rata u BiH 1992. jer je odbacio Cutileirov plan. On je već u predizbornoj kampanji u rujnu 1990. elaborirao da alternative za „ideal građanske republike” nema. Ili „građanska republika” ili „građanski rat”, ustvrdio je Marijan koji nahhlašava da Izetbegović nije prihvaćao da je BiH zemlja triju ravnopravnih naroda.

“Svrha koncepta građanske države za koji se zalagao bila je majorizacija manjina, a ne izgradnja države u zapadnjačkom smislu”, rekao je Marijan.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close