-TopSLIDEBiHPolitikaRegionSvijet

Agius: Presuda Mladiću poruka zločincima, Srbija ne izvršava obaveze

Vijeće sigurnosti UN-a večeras zasjeda nakon izricanja pravosnažne presude kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Predsjednik Carmel Agius i glavni tužilac Serge Brammertz predstavili su izvještaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Na početku obraćanja, Agius je podsjetio da je Žalbeno vijeće Mehanizma prije nekoliko sati donijelo pravomoćnu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

– Mehanizam je u tom pogledu napravio veliki korak u svom radu. Ovaj predmet je dokaz šta se može uraditi u procesima međunarodne pravde, ako države pokažu volje da sarađuju i uklone političke prepreke – kazao je Agius.

Konačna presuda Mladiću, navodi, snažna je poruka za žrtve i preživjele da će počinioci teških zločina ipak biti privedeni pred lice pravde, bez obzira na to koliko sebe smatrali moćnim i nedodirljivim.

– Presuda ove vrste ne može nam vratiti voljene, niti zaliječiti rane, ali ipak daje nadu da će žrtve i porodice ipak naći neku utjehu u ovoj pravdi – kazao je Agius.

Dodaje da u toku ovog mjeseca Mehanizam treba donijeti još dvije presude, a jedna od njih je ona u predmetu Stanišić i Simatović, koja bi trebala ugledati svjetlo dana do 30. juna.

Glavni tužilac Serge Brammertz je podsjetio da je njegov ured 1995. godine optužio Ratka Mladića za nanošenje štete stotinama hiljada civila u BiH.– On je bio najtraženiji bjegunac duže od 10 godina. Danas je pravda zadovoljena. Mladić je konačno osuđen za svoja krivična djela i određena mu je najteža moguća kazna. Danas sam govorio s majkama Srebrenice, s preživjelima – 26 godina oni su trpjeli veliku bol zbog gubitka svojih muževa i djece, i danas su sretni što je Mladić dobio ono što je zaslužio – rekao je Brammertz.

To, ponovio je riječi Agiusa, ne može vratiti izgubljene, ali može ublažiti bol žrtvama. Bitno je imati pravdu i za danas i za ubuduće, govori Brammertz, jer će to ponukati na razmišljanje one koji možda planiraju nešto slično da urade.

– Nažalost, postoji veliki broj ljudi poput Mladića. Mi smo zadovoljni osuđujućom presudom, ali je još puno toga pred nama. Trebamo i dalje riješiti pitanje genocida u Ruandi iz 1994. – istakao je Brammertz, te dodao da se presuda u slučaju Stanišića i Simatovića očekuje veoma brzo.

Naglašava da i dalje treba utvrditi odgovornost Mladićevih saradnika i njegovih potčinjenih koji se trenutno nalaze na teritoriji više zemalja bivše Jugoslavije.

– Naravno, treba pomoći nacionalnim organima vlasti da provedu suđenja u bivšoj Jugoslaviji. Pomažemo Sarajevu, Beogradu, Zagrebu – ističe Brammertz, te dodaje da je u BiH donesena Strategija za rješavanje predmeta ratnih zliočina, te se stoga očekuje i brzo rješenje velikog broja predmeta i otklanjanje svih nedostataka koji su postojali ranije.

Ključna je saradnja, napominje. Veliki broj osumnjičenih pobjegao je u Srbiju i Hrvatsku. Potrebno je pomoći tužiocima da takva lica privedu pravdi.

– Nova strategija rješavanja predmeta ratnih zločina mora dovesti do pune odgovornosti, naročito kada govorimo o osumnjičenima na najvišem i srednjem nivou. Mi ćemo i dalje nuditi i osiguravati našu podršku u krivičnom gonjenju, zajedno s članicama EU – konstatuje Brammertz.

Još je jednom ukazao na pitanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

– Neki kažu da je Mladić heroj, to se vidi na posterima. Nažalost, to je i očekivano. U Crnoj Gori ministar pravde nedavno je negirao genocid u Srebrenici, bez obzira na sve presude Međunarodnog kivičnog suda. Glorifikacija koju vode zvaničnici RS-a je tako očita – potcrtava Brammertz.

Napominje da je glorifikacija ratnih zločinaca nešto što nije predmet debate.

– Realnost je da negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca predstavljaju posljednji čin genocida, to je politički alat za političke svrhe. I zato je potrebna akcija – dodao je Brammertz.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close