BiHPolitika

Agencija za bankarstvo FBiH: Građane ne trebaju interesovati naši uposlenici i njihove plaće

Agencija za bankarstvo FBiH oglasila se nakon pisanja portala Klix.ba poručujući građanima kako ih ne trebaju interesovati imena i prezimena te plaće njihovih uposlenika.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH reagovala je na tekst portala Klix.ba naslovljen “Vlast od građana krije spisak najplaćenijih državnih službenika u FBiH“.

U demantu navode da uposlenici Agencije za bankarstvo Federacije BiH nisu državni službenici, niti se njihove plaće finansiraju iz budžeta, odnosno da je Agencija samostalna, nezavisna i neprofitna institucija za nadzor i licenciranje banaka u Federaciji BiH.

“S tim u vezi, Agencija nema obavezu javnog objavljivanja imena i prezimena svojih uposlenika ili podataka o njihovim plaća, niti je riječ o bilo kakvom javnom interesu, kako to autor teksta zaključuje”, stoji u demantu Agencije za bankarstvo.

Inače, u objavljenom tekstu portal Klix.ba uopće nije naveo da su uposlenici Agencije za bankarstvo FBiH državni službenici već da su zaposleni u federalnom subjektu (agenciji).

“Nadalje, odgovor koji je autor dobio iz Institucije obmudsmena za zaštitu ljudskih prava o njegovom zahtjevu institucijama o dostavi podataka o 50 najplaćenijih državnih službenika u FBiH, čitatelja navodi da se to odnosi i na Agenciju za bankarstvo FBiH što nije tačno. Ne radi se ni o kakvom utrošku javnih sredstava poreskih obveznika, niti informacija o plaćama i naknadama u ovom slučaju predstavlja javni interes”, stoji u demantu.

Dalje navode da se autor teksta neosnovano i pogrešno poziva na Zakon o slobodi pristupa informacijama, insistirajući na objavljivanju imena i plaća državnih službenika, a što se ne odnosi na uposlenike Agencije za bankarstvo BiH.

“Ovaj tekst još jedan je u nizu pritisaka na rad Agencije, kao nezavisne regulatorne institucije”, zaključuju iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Agencija osnovana za građane

Nesporno je da je Agencija za bankarstvo FBiH samostalna neprofitabilna institucija Federacije BiH, ali je njen osnivač entitet FBiH. Organ upravljanja Agencijom za bankarstvo FBiH je Upravni odbor Agencije koji se sastoji od pet članova koje imenuje Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Riječ je o Agenciji koja je osnovana da radi u interesu građana FBiH, pa samim tim imena i prezimena uposlenika Agencije predstavljaju informacije od javnog značaja posebno ukoliko se uzme u obzir da je Agencija i ranijih godina spominjana kao subjekt u kojem su bez konkursa zapošljavani članovi porodica bh. političara.

Stoga je jasno da tendencija Agencije za bankarstvo FBiH da javno objavljivanje informacija o plaćama njihovih uposlenika predstavi kao pritisak na nezavisnost institucije nema stabilno tlo.

Građani imaju opravdani zahtjev da se u subjektima čiji je osnivač država zapošljavaju osobe na osnovu konkursnih procedura, a ne na osnovu preporuka političara.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close