AFERE “Die Presse”: Saznajte kako su Prlić, Bakula i Kulenović prali novac u firmi s Gibraltara!

Po nalogu Tužiteljstva BiH, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih djelatnika SIPA i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, na terenu su izvršili hapšenja, pretrese i privođenja, usmjerena na 9 osoba koje su meta ovih aktivnosti.  Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.

U okviru ove akcije, realiziraju se hapšenja osumnjičenih, među kojima su Neven Kulenović (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), glavna i odgovorna urednica i direktorica marketniga PINK-a BH,  Darko Aleksić (1965.), Direktor mreže Plus, te osumnjičeni Ejub Kučuk (1973.) agencija MITA i Senad Zaimović direktor “Fabrike”  (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije „Eronet“, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zorana Bakule (1964.)…

“Dnevni avaz” je još u januaru pisao o aferi ERONET i sudskim postupcima koji se vode protiv Prlića, Bakule i Kulenovića. Tada je ugledni bečki dnevnik “Die Presse” objavio niz saznanja o pranju novca putem jedne banke u Gracu, u kojem je učestvovalo više bh. državljana. List u direktnu vezu s jednom fiktivnom kompanijom na Gibraltaru te s tajnim računima u austrijskoj “Volksbanci” dovodi Stipu Prlića, direktora „Hrvatskih telekomunikacija Eronet” Mostar, Zorana Bakulu, direktora mobilne mreže „HT Eroneta“, i Nevena Kulenovića, direktora i osnivača više marketinških agencija.

printscreen

Faksimil teksta “Dnevnog avaza” o “Eronet aferi” objavljen 30. januara 2014.

Značajna karika

Novinar “Die Presse” pojašnjava da je austrijsko pravosuđe o ovom slučaju otvorilo istragu, a da su dokazi na pranje novca ukazivali još prije četiri godine. Tada je sumnju izazvao poštanski pretinac u jednoj banci u Gracu, čiji je vlasnik firma na Gibraltaru, koji se smatra jednom od zemalja tzv. poreznog raja. Firmu, za koju se kasnije ispostavilo da je fiktivna, navodno je osnovao jedan meksički pjesnik.

– Kao opunomoćenik korištenja tog poštanskog sandučića s bankovnom vezom u Ljubljani je Neven Kulenović, koji se smatra uglednim marketing-poduzetnikom i stručnjakom za TV oglašavanje u Bosni i Hercegovini – navodi “Die Presse”, uz konstataciju da je istraga o ovom slučaju počela kasno i u Austriji, odnosno tek početkom prošle godine.

neven-kulenovic

Kulenović: Vodi marketing 

Što se tiče firme s Gibraltara, pišu ove novine, s njenih računa je na dva računa “Volksbanke” u Gracu između 2008. i 2010. godine prebačeno više od 350.000 eura.

Pozivajući se na izvore u austrijskom pravosuđu, list dalje navodi da su vlasnici računa u austrijskoj banci Zoran Bakula i Stipe Prlić, za koje ističe da “sjede u upravi mostarskog telekomunikacijskog koncerna HT Eronet, koji sa 50,1 posto pripada bosanskoj vladi”. (preciznije, HT Eronet je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, op.a.)

Cijeli lanac dovode u vezu s izvlačenjem novca iz kompanije “Eronet”, u čemu Kulenović igra značajnu ulogu, odnosno predstavlja značajnu kariku, čija je uloga bila dobivanje marketinških poslova od te firme.

Austrijski medij osvrće se i na podatak da je Federalna kriminalistička policije (BKA) u Beču sa svojim sumnjama na pranje novca upoznala policijske agencije u BiH, Gibraltaru, Hrvatskoj i Sloveniji, kamo su odaslane depeše označene skraćenicom OC, što predstavlja predmete organiziranog kriminala. U depeši je ukazano na sumnju u “ilegalno plaćanje (možda provizije) u vezi sa stanjem u poslovnim aktivnostima telekom grupe u Mostaru”.

stipe-prlic-portret

Prlić: Vlasnik računa u Austriji

Umiješana politika

“Die Presse” piše da je s detaljima ovog slučaja duže od godinu upoznato i Tužilaštvo BiH, ali da austrijski istražni organi nisu dobili iz BiH nikakav odgovor.

Tvrde da sve upućuje na sumnje da je u slučaj umiješana politika, koja navodno koči istragu, a Kulenovića spominju u kontekstu dobrih veza sa Socijaldemokratskom partijom (SDP). Navode i da su njihovi upiti upućeni SDP-u o ovom slučaju i povezanosti te stranke s jednim od upletenih u aferu pranja novca ostali bez odgovora.

– Ni Kulenovićev advokat nije odgovorio na pitanja o političkoj bliskosti svog klijenta sa SDP-om – navodi list.

Tragom ove priče još u januaru ove godine poslali smo upit Tužilaštvu BiH, ali nismo dobili odgovor.

presse-tekst123

Faksimil internet-izdanja “Die Pressea”: Austrijski novinar istražuje veze sa BiH 

Potvrda iz Ministarstva pravde BiH

 

Navode austrijskog lista potvrdio je za “Avaz” Neven Kurtović, šef Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u krivičnim stvarima pri Ministarstvu pravde BiH.

– Tačno je da je Državno odvjetništvo u Gracu uputilo zamolbu pravosudnim tijelima u BiH za preuzimanje kaznenog progona Stipe Prlića i Zorana Bakule, a zbog kaznenog djela pranja novca. Odnosni predmet nalazi se na rješavanju u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo pravde još nije dobilo informaciju o stanju odnosnog postupka – kaže za “Avaz” Kurtović.

On pojašnjava da ne postoji zahtjev austrijskih vlasti za preuzimanje kaznenog progona Nevena Kulenovića, ali da je takav zahtjev upućen iz Okružnog suda u Ljubljani, koji Kulenovića tereti za pranje novca.

– Taj predmet razmatran je u Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu, ali je vraćen slovenskim organima jer uz spis nije bio priložen i kompletan prijevod spisa na jednom od službenih jezika u BiH, što predviđaju odredbe članka 5. Ugovora između BiH i Republike Slovenije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima – navodi Kurtović.

Spis u Tužilaštvu HNK

 

Istraga o malverzacijama u „HT Eronetu”, u vezi s navodno nezakonitim poslovima teškim nekoliko desetina miliona maraka, koje su se odvijale u BiH, trajala je godinama, a više puta predmet je šetao od Tužilaštva BiH do Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U Sudu BiH jučer nisu htjeli komentirati navode koje je o aferi u vezi s “Eronetom” prenio austrijski dnevnik, jer kažu da “istrage nisu u njihovoj nadležnosti”. No, potvrdili su da je ovaj spis upućen Tužilaštvu HNK.

– Nakon izjašnjenja Tužilaštva BiH, Vanraspravno vijeće Suda BiH vratilo je kompletan spis Tužilaštvu HNK na nadležno postupanje – kazali su u Sudu BiH.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer nisu odgovorili na naš upit o ovom slučaju.

Počelo nakon 2007. godine

 

Austrijski list navodi da su slovenski istražitelji otkrili da je prebacivanje velikih suma novca na Prlićeve i Bakuline račune u Gracu počelo nakon 2007. godine.

– Tada je „HT Eronet“ raspisao konkurs za izbor agencije za marketinške usluge. Prijavila se Kulenovićeva agencija, ali je imala najlošiju ponudu. Ipak, Prlić i Bakula potpisali su ugovor s Kulenovićem. Ubrzo nakon toga računi u Gracu koje smo otkrili počeli su se puniti – prenosi “Die Presse”.

U kampanji SDP-a

 

Ranije su mediji u BiH objavili da je predizbornu kampanju SDP-a, uoči općinskih izbora 2012. godine, između ostalih vodio i Neven Kulenović, te agencija SV-RSA, čiji je Kulenović jedan od menadžera. Tada je postavljano pitanje zašto SDP angažira osobe poput Kuelnovića, protiv kojih Kantonalno tužilaštvo u Mostaru već mjesecima vodi istragu o sumnjivim marketinškim ugovorima.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close