-TopSLIDEBiHPolitika

Afera “Ikona”: Zašto Dodik mora u zatvor

U putešestviju poklona Sergeju Lavrovu sadržana je serija kršenja međunarodnih i domaćih pravnih akata zbog kojih se mora ići iza rešetaka.

Milorad Dodik već mjesecima je u fokusu domaće i svjetske javnosti zbog ukradene skupocjene ikone, koju je poklonio Sergeju Lavrovu, ruskom ministru vanjskih poslova.

Ukrajinski ambasador za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku Vasilj Kirilič boravio je u Sarajevu gdje je u Ministarstvo vanjskih poslova razgovarao sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera “Ikona”, da bi nakon toga se sastao i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Niz krivičnih djela

Više od 300 godina stara i pozlaćena ikona za koju Ukrajina duže od mjesec tvrdi da je njihovo kulturno blago, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio Lavrovu 14. decembra prošle godine u sjedištu Vlade RS-a, tema je koja neumoljivo upućuje na to da je Dodik počinio niz ozbiljnih krivičnih djela i kršenja međunarodnih konvencija, zbog kojih mora biti kažnjen.

Analiza portala politicki.ba pokazuje to, da je, konkretno počevši od UNIDROIT-ove konvencije o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima države ugovorenice ove konvencije, Dodik odmah po saznanju morao vratiti otuđenu ikonu.

„To je jasno. Krijumčarenje ikone je očito jer se bez validine dokumentacije i potrebnih odobrenja za uvoz i izvoz našla na teritoriju BiH“, kazao je za naš portal Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetnina u BiH.

Inače, države ugovorenice UNIDROIT-ove konvencije o harmonizaciji prava, u Rimu na poziv Vlade Italijanske Republike od 7. do 24. juna 1995. na diplomatskoj konferenciji su usvojile Nacrta UNIDROIT-ove konvencije o međunarodnom povratu ukradenih ili nezakonito izvezenih kulturnih dobara, što nije ispoštovano u slučaju Dodikove afere.

„Država ugovornica može zatražiti od suda ili drugog nadležnog tijela druge države ugovornice da naredi povrat kulturnog dobra koje je s teritorije države koja potražuje dobro nezakonito izvezeno“, kazao je Jusufović, a o čemu govori i pomenuta Konvencija.

Konvencija iz 1974.

Prateći međunarodne propise osvrnuli smo se i na parišku Konvenciju o zaštiti svjetske i kulturne baštine iz 1972. godine, u kojoj stoji da se zahtevi za zapljenu i povrat upućuju državi u kojoj se nalazi ukradena umjetnina, što je Ukrajina i tražila od BiH.

„I tu je decidno propisano da se države članice Konvencije obavezuju da krivičnim ili administrativnim sankcijama kazne svako lice koje se ogriješi o zabrani ilegalnog iznošenja umjetnina“, kazao je Jusufović, što implicira da je Dodik i po ovom osnovu neminovno kriv.

I nakon međunarodnih konvencija koje upućuju na jasno kažnjavanje ilegalnog posjednika umjetnina druge države, dolazimo do Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je za djelo o kojem bi u slučaju Dodika moralo razmatrati Tužilaštvo BiH, pripisao sankcije i odgovornost.

„Krivični zakon BiH kaže, da ko bez posebnog odobrenja (a pod posebnim odobrenjem se podrazumjeva dozvola Vanjsko trgovinske komore BiH) i još pored toga tu je UNIDROT Konvencija koju je ratificirala i BiH, što je samim tim obavezujuće za BiH, jasno propisana kazna zatvora“ kazao nam je Jusufović.

Krivični zakon BiH u svom 214. članu propisuje da ko bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenese robu čiji je uvoz ili izvoz zabranje, ograničen ili zahtijeva posebno odobrenje ili dozvolu nadležnog organa, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Dakle, ukoliko Tužilaštvo BiH bude ozbiljno, pokrene i dokaže slučaj Ikone, Milorad Dodik mora ići u zatvor! 

Čist slučaj

Prema ovom članu Krivičnog zakona, a što se po svemu sudeći odnosi i na ukrajinsku ikonu, u ovom slučaju radi se o robi koja se ne nalazi u slobodnom prometu, odnosno čiji je promet ograničen. Krivično djelo postoji i u slučaju samo jednog prijenosa robe preko carinske crte. Za ovaj oblik kaznenog djela potrebno je da se radi o prijenosu navedene robe bez odgovarajućeg ovlaštenja.

Pred Tužilaštvom BiH je vrlo jednostavan i čist slučaj.

Sudeći po njihovom ponašanju, bit će oi onoj narodnoj – „pojeo vuk magarca“. 

politicki.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close