Afera “dva papka” – Udar na novinare umjesto istrage

Tzv. afera “dva papka” u Republici Srpskoj dobila je nove konture. Umjesto da istražuju navode o “kupovini” poslanika, istražni organi ovog entiteta BiH vrše pritisak na novinare da odaju izvore.

(DW.DE)

Najnoviji slučaj u vezi sa novinarima portala Klix.ba nezamisliv je u demokratskim društvima., slaže se većina promatrača. Audio snimak iz afere “dva papka” na kojem navodno premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o “kupovini” dva poslanika, prenio je portal Klix.ba i zbog toga su novinari ove medijske kuće privedeni na informativni razgovor u MUP Republike Srpske. Na njih je, kako navode u rukovodstvu portala, vršen pritisak da odaju svoje izvore.

Zeljka Cvijanović je na spornom snimku navodno govorila o “kupovini” poslanika.

Ključni momenat za novinarstvo

Veliki broj medija i stručne javnosti oštro je osudio ovakav postupak MUP-a RS navodeći da se radi o strahovitom pritisku na medijske slobode. Smatraju da policija, umjesto da se bavi osnovnim pitanjem, a to je da li je zaista bilo “kupovine” poslanika, zbog čega su u nekim demokratskim društvima padale vlade, traži od novinara informacije ko im je dostavio sporni snimak. Direktor Media centra iz Sarajeva Boro Kontić kaže da je ovo veoma bitan momenat, ne samo za novinarsku zajednicu već i za cijelo javno mnjenje.

“Ovo je jedan od ključnih momenata kada novinarska zajednica mora da pokaže svoju snagu i solidarnost i mora to da odbije, jer je ovo strašan udar. Ako uspiju da privedu novinare samo zato što su objavili nešto što javnost treba da zna, onda ne znam šta treba da očekujemo. Kada novinarstvo obavještava javnost o onom što treba da zna, a policija to sprečava onda je to skandal prvog reda”, kaže Kontić.

Boro Kontić

(Ne)bitno je da li je snimak vještačen

Još je Transparency International BiH zatražio od policije da objavi nalaze vještačenja audio snimka na kojem se govori o “kupovini” poslanika. Iako je MUP RS saopštio prije nekoliko dana da je snimak montiran, direktor policije Gojko Vasić je samo nekoliko dana nakon toga saopštio nešto sasvim drugo. “Da li je snimak vještačen ili nije vještačen, to u ovom momentu nije bitno. Bitno je kada se zaokruži priča da se onda izađe u javnost sa podacima.”

Da li su u tom krugu i novinari portala Klix.ba ali i ostali medijski radnici? Da li MUP RS u istragama možda kreće od novinara, baveći se analitički slučajem, pa tek naknadno dolazi do zaokružene priče? Na ova pitanja vjerovatno nikada nećemo dobiti konkretne odgovore. To je na svojoj koži osjetio i urednik portala “Istinito” Željko Raljić koji je i ranije privođen zbog objavljivanja informacija koje se nisu svidjele vlastima.

“Umjesto da se policija bavi istraživanjem odgovornosti onih koji su govorili o kupovini narodnih poslanika, policija juri novinare. Prošao sam to sa našom policijom kada je portal ‘Istinito’ objavio informaciju da su se pojavili plakati sa tzv. laktaškim klanom. Policija se i ovdje stavlja na stranu onih koji bi trebali da odgovaraju pred zakonom i nastoji da zastraši medije koji slobodno izvještavaju o problemu političke korupcije”, smatra Raljić.

Željko Raljić

Pozitivan predznak za novinarstvo

Iako su brojne medijske kuće reagovale povodom ovog slučaja kao i udruženja novinara, ipak je primjetan mali broj nevladinih oraganizacija, neki kažu i opozicije u RS, koji su se oglasili po ovom pitanju. Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Miodrag Živanović kaže da je ovaj slučaj privođenja novinara pokazao da se vlast u RS osjeća ugroženom. “Pokazuje se nešto što možda ima i pozitivan predznak a to je da novinari i novinarsto počinju poslije duže vremena da dobijaju uslovno rečeno važniju ulogu nego što su imali. Vlast se inercijom usmjerava prema događajima i sadržajima koji pripadaju novinarstvu, što se ne bi smjelo događati.”

Suština je da posao policije nije da traga za novinarima i njihovim izvorima već da se bavi konkretnim slučajevima o kojima javnost ima pravo da zna sve. “Posao MUP-a RS nije da traga za novinarskim izvorima koji su po konvencijama zaštićeni, već da organi gonjenja pokušaju preispitati osnov sumnje koji se nameće kroz te medijske izvještaje. To bi trebalo da bude posao tih organa, a ne da ispituju novinare koji rade svoj posao”, kaže Milkica Milojević, predsjednica Udruženja “BH novinari”.

  • Autor Dragan Maksimović
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close